Det påpekar Pär Åhdén, chef för individ– och familjeomsorgen vid socialkontoret, Skellefteå kommun.
Hur ser socialtjänsten i Skellefteå på kritiken?
– Vad vi gjorde eller inte gjorde 2012, vet åklagaren och advokaten vad vi har gjort utifrån kritiken som riktas? Det kan man ju fråga sig. När det gäller det enskilda fallet kan jag inte utifrån sekretessen kommentera några detaljer. Det kan man tycka vad man vill om, men vi har att förhålla oss till detta.
Ni kritiseras på en rättegång av en åklagare, vilket är väldigt ovanligt. Är kritiken felaktig så måste ni få en chans att försvara och förklara?
– Jag kan bara svara i generella termer. Då vi gör en utredning kring en familj tar vi kontakter med skola och andra som har betydelse för att skapa en bild av hur det är. Dessa slutsatser ingår i det underlag som vi får fram. Det händer att vi vid enstaka tillfällen gör felaktiga bedömningar, men i de allra flesta fallen görs en korrekt bedömning.
– Om vi jobbat ännu djupare och ännu mera kunde vi i enstaka fall kommit fram till en annan slutsats. Men det handlar hela tiden om bedömningar, och jag kan aldrig garantera att vi gör rätt i alla ärenden, fortsätter Pär Åhdén.
Men inom några timmar våren 2015 agerade ni kraftfullt och omhändertog alla barnen enligt LVU-lagen. Varför skedde inte detta redan 2012?
– 2015 kunde vi agera på det sätt som vi gjorde utifrån ett stort underlag, vilket vi kanske inte hade 2012. Men då var vi tvungna att fatta ett beslut utifrån den kunskapen vi hade då, alltså 2012. Men självklart tar vi till oss av kritiken.
Vilka är svårigheterna i ert arbete?
– Ibland kan man känna att vi ska göra mer, ibland ska vi göra mindre. Alla våra handläggare har ett jättefokus på barnens rätt, det är det största fokus vi har. Det är beklagligt varenda gång vi inte gör rätt, det ligger ett lärande varje gång vi inte gör rätt, påpekar Pär Åhdén.
Socialsekreterare är ett utsatt yrke. Hur mår man när sådana här fall uppdagas?
– Man mår inte så bra, så är det. Bland alla tuffa uppgifter är det tuffaste arbetet med barn och ungdomar. Och ibland finns en tendens att vi uppmärksammas när vi gör för mycket eller för lite, hur än vi gör så gör vi fel.
Lärdomar ni drar?
– Vi måste titta på oss själva och ifrågasätta hur vi arbetar. Vi har regelbundna arbetsplatsträffar på alla våra enheter. Där handlar det om vad vi kan lära oss av sådana här ärenden, hur vi agerat, tog vi rätt beslut, kunde vi ha pratat med fler, borde flera uppgifter ha tagits fram, avslutar Pär Åhdén.
Pär Åhdén: Socialtjänsten har en oerhörd makt, att ta barnen från deras föräldrar. Därför arbetar vi så långt vi kan för frivilliga insatser.