Små skolor bidrar också till befolkningsmålet

Not Found2016-12-19 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommun redovisade i dagarna en utredning gällande skolorna i område öst. Utredningen mynnade ut i tre förslag vilka alla innebar en nedläggning av bland andra Stackgrönnanskolan.

Stackgrönnanskolan behöver varken renoveras eller byggas ut för att rymma upptagningsområdets elever i årskurs sex. Det enda egentliga skälet till nedläggning är, enligt rapporten, att en liten skola är sårbar i och med att där finns färre i personalen.

Med det resonemanget kan man dra slutsatsen att kommunen inte vill ha kvar några små skolor. Barnen uttrycker ingen oro över att personal är borta utan känner sig trygga med de som finns närvarande.

Alla känner alla och det är en styrka. För små barn är det viktigt att kunna känna förtroende för de vuxna i skolan och om dessa blir för många så leder det lätt till att barnen hellre håller inne med saker som oroar dem än pratar med någon okänd.

Små och stora skolor har givetvis olika för- och nackdelar vad gäller sociala och lärande miljöer men till syvende och sist kan vi koka ned det hela till att det egentligen handlar om ekonomi. Stora skolor är ekonomiskt fördelaktiga. Om kommunen ska växa och bli detta magiska med 80 000 invånare, så bör man satsa både på stadsmiljön och områden utanför staden.

Bygg villakvarter i Nyhamn/Stackgrönnan. Det skulle locka många barnfamiljer till vår kommun. Området är tryggt och ligger samtidigt nära Skellefteå.

Marknadsför detta. Många vill kanske bo i stan, men långt ifrån alla.

Några föräldrar till barn på Stackis

Läs mer om