Skyddsombudet har varslat om skyddsstopp

”I fredags gick skyddsombudet in till arbetsgivaren och varslade om ett så kallat skyddsstopp i BUP:s lokaler i Skellefteå. Det betyder att ingen får vistas där”, säger Catrin Johansson, huvudskyddsombud, Region Västerbotten.

23 januari 2019 18:00

Hon säger att det är huvudorsaken till att Barn- och ungdomspsykiatrin nu flyttar från de befintliga lokalerna in i tillfälliga, i väntan på att de nya lokalerna i Ursviken kan tas i bruk. Som Norran nyligen berättat så kommer BUP omgående att flytta in i det gamla patienthotellet ovanför akutintaget på Skellefteå lasarett.

”Medarbetarnas hälsa är huvudorsak”

– Skyddsombudet Johanna Lundberg har varit väldigt aktiv i den här frågan, hon har gjort helt rätt och det känns bra, säger Catrin Johansson och fortsätter:

– Arbetsgivaren tog beslut om att flytta alla medarbetare omedelbart och det ska vara klart innan torsdag den här veckan.

Ovanlig åtgärd

Catrin Johansson, även styrelseledamot i Vårdförbundet Västerbotten, säger att det är väldigt, väldigt sällan som ett skyddsstopp läggs och att Vårdförbundet ser mycket allvarligt på frågan.

Lokalerna som BUP nu lämnar har i många år haft sjukahus-problem.

– Jag blev inkopplad på den här frågan i våras och vi skrev en anmälan till Arbetsmiljöverket, utifrån att personalen på BUP har fått alltifrån astmatiska besvär, huvudvärk, utslag, andningsbesvär, eksem och även andra allvarliga och omfattande symptom, säger Catrin Johansson.

I början av juli 2018 kom Arbetsmiljöverket med ett beslut: Förbud mot Region Västerbotten (tidigare Västerbottens läns landsting) att använda lokalerna efter den 31 december 2018 om inte vissa krav uppfyllts.

– Medarbetare skulle inte exponeras för mikrobiologiska ämnen eller kemiska luftföroreningar och dessutom skulle kontroller av det göras, men inga åtgärder är vidtagna och enligt mätningar som gjorts så finns det fortfarande hälsovådliga ämnen i lokalerna, säger Catrin Johansson.

Synar plan för inflyttning

Ett tjugotal medarbetare berörs och enligt Catrin Johansson är inflyttningen i Ursviken planerad till i maj i år. Hon säger också att det handlar om unga patienter som berörs och har förhoppningen att den tillfälliga flytten inte ska påverka dem negativt.

– I första skedet skulle lokalerna i Ursviken vara klara till i mars. Nu är det framflyttat till i maj, men det är inte ens klart vilken byggfirma som ska göra iordning i de lokalerna. Min uppfattning är att maj känns väldigt svajigt eftersom ombyggnationerna inte ens är påbörjade.

Hur anser ni att arbetsgivaren har hanterat den här frågan?

– Jag tycker att arbetsgivaren har haft en bra dialog, både med förtroendevalda på arbetsplatsen och även med oss. De har också diskuterat svårigheter med oss och varit öppna. Men de har också ett arbetsmiljöansvar och det väger ganska tungt och är viktigt att ta fullt ut. Många medarbetare har haft allvarliga symptom under så lång tid och jag tror att det har pågått i flera år. Utifrån det så tycker jag att man borde ha flyttat ut från huset mycket tidigare, säger hon.

Bup flyttar till tillfällig lokal
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Israelsson

Ämnen du kan följa