– Så fort vi gjort klart den här omgången så ska vi sätta oss och titta på vad som blivit galet, så här ska det inte vara, så är det bara, säger Monika Johansson, stabschef på skolkontoret.
Skolskjutsstrul påverkar reguljärtrafiken – flera inställda turer: ”Vi sliter för att få ihop det”Hektisk för kommunens kundtjänst: Många samtal om sena skolskjutsbeslutDålig tajming
Årets planering av skolskjuts sammanföll med kommunens stora omläggning av kollektivtrafiken. Ett helt nytt system som sjösattes bara dagar inför skolstarten. Och ett system som också påverkar skolans rutter eftersom många barn åker med den reguljära busstrafiken. Förändringen har också inneburit att skolan måste sätta in fler beställningsbussar; helt nya rutter där scheman, skolor, hållplatser och barn ska synkas och tas fram enligt nya förutsättningar.
– Jag kan uttala mig om årets situation, inte tidigare år. Det är klart att det här blev komplicerat när det sker samtidigt, det har också blivit förändringar i kollektivsystemet som vi inte visste om i våras, säger Monika Johansson.
Årligt återkommande
Men det rör sig inte om en engångsföreteelse. Norrans arkiv skvallrar om att sena och uteblivna beslut är ett årligt återkommande problem. Monika Johansson håller inte riktigt med.
– De som lämnade in ansökan i tid fick sina beslut innan skolstart förra året.
Kritiserar brist på samråd kring skolskjutsarNya busstrafiken har kommit igång – så såg det ut i morseDet stämmer ju inte. Det framgår bland annat i Facebookgruppen där föräldrar diskuterar saken. Kan ni behöva få en bättre bild av problemet?
– Ja, och det är också det vi tänker titta på nu, säger hon.
Men åtgärder har också vidtagits tidigare, fortsätter Monika Johansson. I perioder har man stärkt upp med personal för att klara trycket. I år är också kundtjänst involverade på ett helt nytt sätt. De kan se beslut och svara på föräldrars frågor och avlastar kundtjänsthandläggaren.
Det är så många parter som ska samarbeta om detta, många delar som ska klaffa. Men dialog mellan Skellefteå Buss och skolskjutshandläggaren har skett redan i maj.
Skellefteå Buss och Skellefteå Taxi har fått en del underlag sent från skolkontoret. I vissa fall bara dagar före skolstart.
Hur kommer det sig?
– Det är så många parter som ska samarbeta om detta, många delar som ska klaffa. Men dialog mellan Skellefteå Buss och skolskjutshandläggaren har skett redan i maj, säger Monika Johansson.
Hon berättar också att skolkontoret haft ute en enkät till elever och vårdnadshavare via infomentor, med information om att linjetrafiken skulle läggas om och att fler elever skulle åka med beställningsbussar.
Mycket ska klaffa
Innan beslut om skolskjuts kan tas måste kunskap i flera led vara inhämtad: Det ska stå klart vilka barn som går i vilka klasser, vilket brukar vara klart i februari, mars. Skolorna ska ha lämnat in sina ramscheman, vilket ska vara klart i april. Alla ansökningar ska vara inlämnade, vilket sker runt den 15 juni.
– Alla nya turer som vi satt in har gjorts i samarbete med Skellefteå Buss och samhällsbyggnad. Sedan har Skellefteå Buss samverkat kring på och avstigningsplatser samt tidssatt rutterna.
Efter att allt det är gjort kan skolskjutshandläggaren göra grundplaneringen och skicka beslut till kundtjänst för vidare distribution till vårdnadshavare.
Är det stiltje sedan, under sommaren?
– I sommar har det varit det. Även skolskjutshandläggaren måste få sin semester, säger Monika Johansson.
Har ni idéer redan nu om hur processen kan förbättras?
– Ja, vi har en del funderingar. Dels hoppas vi att arbetet blir smidigare då fler börjar använda den nya e-tjänsten, i år fick vi fortfarande in även pappersansökningar.
Att utföra mer arbete tidigare under sommaren har också varit en plan.
– Men det omöjliggjordes i år, på grund av så många förändringar, dels nya kollektivtrafiken och fler beställningsbussar.
Skolkontoret har också diskuterat möjligheten att införa en slags prenumeration för återkommande ansökningar där information inte förändras.
Detta har hänt när Skellefteå fick nya busstrafikenFler gymnasiebussar sätts in, kostar minst en miljonSista bussen har gått från byn – men Waine fortsätter sin kamp Kommunalråden om bussomläggningen: "Den är nödvändig och vi är nöjda"