Skolelever i Skellefteå mår allt sämre

Skolelever tycks må betydligt sämre än tidigare. Och mest utsatta är flickorna, visar FRIS årliga drogvaneundersökning i Skellefteå.

Arkivbild: Fredrik Sandberg / TT

Arkivbild: Fredrik Sandberg / TT

Foto: Foto: Jenny Petersson

Samhälle och välfärd2014-12-04 19:00

Det är 20:e året i rad den så kallade ADNT-undersökningen genomförs. Närmare 1 400 ungdomar ur årskurs nio i grundskolan och årskurs två på gymnasiet deltar.

ADNT står för alkohol, dopning, narkotika och tobak. Men enkäten innehåller även frågor om mobbning, mående och trygghet. Stig Berggren, drogförebyggare vid FRIS, berättar att det är bland just dessa frågor en oroväckande förändring syns: År 2011 uppgav 72 procent av flickorna i årskurs nio att de mådde bra eller mycket bra i skolan. I år är siffran bara drygt 51 procent.

– Tendensen syns även för killarna, fast inte lika tydligt. Men det här är en dålig signal, något vi naturligtvis måste arbeta med, säger Stig Berggren.

Mobbning tycks också bli vanligare. Nästan var femte kille i nian känner sig mobbad. Bland tjejerna är siffran betydligt högre, med nästan 30 procent.

Positivt trendbrott

Samtidigt visar undersökningen att trivseln i skolan är fortsatt bra, även om en viss stagnering syns.

Föreningsengagemanget visar en positiv utveckling. Fler elever engagerar sig i föreningar i år. Och just föreningsbiten har länge beskrivits som en framgångsfaktor i Skellefteå. En av flera orsaker till att kommunen ligger bra till i jämförelse med riket.

– Föreningsliv är en skyddsfaktor. Därför är det roligt att vi ser ett trendbrott här.

Bättre än riket

Ungdomarna i Skellefteå tycks fortfarande ligga under rikssnittet gällande alltifrån rökning, snusning och narkotikaanvändning. Men oroväckande ökningar syns även här, exempelvis har antalet pojkar i årskurs nio som använt narkotika fördubblats på några år, från två till fyra procent. Nätdroger som Spice kryper lägre ned i åldrarna, vilket Norran rapporterat om tidigare.

I rapporten konstaterar man även att inackorderade skolelever utgör en riskgrupp.

– De har ju konstant föräldrafritt, något vi gärna uppmanar föräldrar att tänka på. Det blir extra viktigt med ett bra socialt nätverk och täta besök, säger Stig Berggren.

Beröm till Skellefteå

Tony Boman, ansvarig för ADNT-frågor vid Länsstyrelsen, berömmer Skellefteå för det drogförebyggande arbetet.

– Skellefteå ligger i ett absolut toppskikt här, bland annat genom den årliga uppföljningen, något kommunen är ensamma om. Man har även lyckats integrera alla viktiga aktörer på ett fantastiskt sätt, säger han.

Här kan du läsa mer om ADNT-undersökningenoch även läsa rapporter sedan 2011 till i dag. 

undefined
Arkivbild: Fredrik Sandberg / TT
”De tar spice och blir medvetslösa”Därför har spice blivit ännu farligareHandlar om våra barn – därför skriver Norran om Spice

ADNT undersökningen är en enkät som genomförs varje år i september. Den omfattar cirka 2000 elever i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2.

Syftet är att kartlägga drog- och alkoholvanor hos ungdomar och resultatet bildar underlag för förebyggande insatser.

Undersökningen startade 1995 i Skellefteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!