Under vårterminen gick två bussar mellan Jörn och Boliden som skoleleverna kunde ta. Denna terminsstart går en. Enligt en förälder som hör av sig till Norran blev bussen snabbt full.
– Det var ett tjugotal barn som fick stå, hela vägen mellan Jörn och Boliden. Det känns verkligen inte särskilt tryggt, säger han.
I det här fallet tog chauffören beslutet att låta barnen åka med. Men han anpassade hastigheten och körde väldigt försiktigt.
Enligt kommunens ordningsregler ska skolbarn sitta bältade under skolskjutsresor. Men i bussen som gick från Jörn på torsdagsmorgonen satt eleverna enligt pappan tre och tre i sätena, vilket gjorde att bilbälten inte kunde användas. Dessutom var gången var full av stående barn.
– Om det upprepas är vi flera föräldrar som kommer att hålla barnen hemma, säger han.
Skolskjutsstrul påverkar reguljärtrafiken – flera inställda turer: ”Vi sliter för att få ihop det”Skolskjutsstrulet: Stabschef – ”Vi ska utreda vad som blivit galet, så här ska det inte vara”Större buss
Kristoffer Hedenström, trafikchef på Skellefteå Buss, bekräftar händelsen och säger att han kommunicerat med busschauffören.
– Vi trodde att alla skulle rymmas, men det är svårt att beräkna exakt. Det beror också på andra resenärer, om det exempelvis är SFI-elever som åker med. Men vi kommer att justera detta genom att sätta in en större buss.
Att barn stod och var obältade – är det ok?
– Nej, det försöker vi självklart undvika, ambitionen är att barn ska sitta bältade under skolskjuts. I det här fallet tog chauffören beslutet att låta barnen åka med. Men han anpassade hastigheten och körde väldigt försiktigt, säger Kristoffer Hedenström.
Enligt honom har den aktuella bussen tillstånd att köra med stående resenärer.
Pappan som kontaktade Norran är dock inte nöjd med svaret.
– Om bussen är full av stående barn och kör i diket, vad händer då? Och vems ansvar är det om barn skadas, undrar han.
Att resan bryter mot kommunens riktlinjer är en sak. Frågan är om det även är olagligt. Norran talar med Omar Bagdadi, utredare på Transportstyrelsen.
– Om bussen är registrerad för stående resenärer så bryter det inte mot lagen. Men finns bälten i bussen ska dessa användas innan någon får stå.
Och om så många klämmer in sig på sätet att bälten inte kan användas?
– Det kan vara i strid med reglerna, säger Omar Bagdadi.
Även om det inte är olagligt, kan det vara olämpligt med stående resenärer, speciellt barn, på vägar med höga hastigheter, fortsätter han.
– Men då kan det vara en avtalsmässig fråga mellan kommun och bussbolag.
Och vem är ansvarig om ett barn skadas?
– Föraren, eller annan medföljande vuxen ansvarar för att barn under femton använder bälte. Om det inte finns lediga platser med bälten och bussen är godkänd för stående, så är passageraren ansvarig för sin egen säkerhet, även om det är ett barn.
Hektisk för kommunens kundtjänst: Många samtal om sena skolskjutsbeslut