Skelleftepolisens jakt efter stöldgods

Skåpbilens bakdörr öppnas, där ligger 300 kilo koppartråd. Männens osäkra svar gör att de grips. Det är ett led i Skelleftepolisens offensiv efter alla stöldbrott.

10 oktober 2014 11:06

Klockan har blivit tre på torsdagseftermiddagen, det är samling i polishuset i Skellefteå.

Poliserna Carin Wiklund, Cecilia Levander, Pär Wiklund, Tommy Nilson, Oskar Karlsson och Stefan Pettersson är på plats för att, med Stefans hjälp, gå igenom arbetsuppgifterna för kvällen.

Personer och fordon

Vid genomgången redogörs för personer och fordon som är av intresse, utifrån underrättelser som sammanställts från olika polisdistrikt.

Det handlar om allt från personer som rest in i landet och som har ett kriminellt förflutet, till tips kring större transporter av misstänkt stöldgods.

Yrkes- och persontrafiken

Höstens inbrottsvåg i Norran-området – ett 40-tal inbrott/inbrottsförsök – har gjort att polisen kraftsamlar i det iskalla och regniga höstmörkret. Insatserna riktas mot såväl yrkes– som persontrafik längs de större vägarna i Skelleftetrakten.

Organiserad brottslighet från det forna Östeuropa är en del av vardagen för svensk polis, och det gäller även för Skelleftepolisen.

”Längs Norrlandskusten”

– De här personerna reser med bil längs Norrlandskusten. Vårt arbete är att hitta de här personerna genom att vara vaksamma och göra många kontroller, säger Stefan Pettersson.

Höstens inbrottsvåg kan enligt polisen i många fall misstänkas ha utförts av kringresande ligor.

Varför tror ni det?

– Det handlar om tillvägagångssätt, vad som stulits, var brotten inträffat – och att vi ser hur brottsligheten förflyttar sig, säger Stefan Pettersson.

Genomgången är slut, de tre patrullerna får olika områden att börja bevaka. Carin Wiklund och Cecilia Levander placerar sig efter ett tag ute på Tjärn, för att spana efter efterlysta fordon.

Skåpbil väcker intresse

Plötsligt passerar en utlandsregistrerad skåpbil av nyare modell. Bilen väcker polisernas intresse. Vid en bensinstation görs en kontroll. Lastutrymmet visar sig vara fyllt med drygt 300 kilo koppartråd.

Männen förs åt sidan och förhörs ute i regnet av Carin och Cecilia, som också kallar på förstärkning för en grundligare genomgång av fordonet.

Får åka till polisstationen

– Deras historier är bristfälliga kring koppartråden och var de är på väg. Därför finns misstankar om stöldgods, de grips nu och förs till polisstationen, sammanfattar Carin Wiklund samtidigt som männen tar plats i var sin polisbil.

Senare på kvällen anhålls de två männen av jouråklagare.

”Upptäcker flera brott”

– Kontroller i trafiken ger allt från rattfyllerier och olovliga körningar, till att misstänkta stöldbrott upptäcks. Därför har det här sättet att arbeta en bra effekt, tillägger Stefan Pettersson.

Höstens inbrottsvåg: här slog tjuvarna tillFlera inbrott i Byske i helgenTjuvarna körde fast - grävde ner guldetPolisen varnar för inbrottstjuvarInbrottsvåg sköljer över SkellefteåPolis om inbrotten: ”Utländska ligorna mycket effektiva”
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa