Båda incidenterna inträffade vid socialkontoret i Skellefteå kring juletid och har nu lex Sarah-anmälts av personal.
Skyddsbedömning dröjde
Den som känner oro för att ett barn riskerar att fara illa kan göra en orosanmälan till kommunen. När en sådan inkommit ska en så kallad skyddsbedömning utföras snarast, helst samma dag. Skyddsbedömningen handlar om att utreda om barnet behöver omedelbar hjälp – exempelvis skyddas från våld i hemmet.
Post it-lapp liggande
En av de nu anmälda orosanmälningarna inkom via fax den 23 december, men en skyddsbedömning genomfördes först tre dagar senare. Den andra orosanmälan inkom den 21 december och noterades på en post it-lapp på ett skrivbord. Skyddsbedömningen dröjde nästan en vecka.
Pär Åhdén, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen, IFO, i Skellefteå, känner till de båda lex Sarah-anmälningarna, men vill inte kommentera dem ännu.
– Det här är absolut inget vanligt förekommande, så mycket kan jag säga. Vi har rutiner för hur det ska gå till och nu har vi tillsatt en utredning för att ta reda på vad som gick snett här, säger han.
Kan risker ha uppstått på grund av att skyddsbedömningen dröjde?
– Vi får över 4 000 orosanmälningar per år och jag är inte insatt i detaljnivå på allt. Men hade skyddsbedömningen visat på risker så hade jag informerats om det, säger Pär Åhdén.
Här kan du läsa mer om hur det går till att göra en orosanmälan.