Skellefteå kommun har satt upp ett ambitiöst befolkningsmål: 2030 ska man vara 80 000 invånare. För att nå visionen krävs 500 nya Skelleftebor varje år.
I samband med Almedalsveckan lanserade Svenskt Näringsliv uppropet ”Ett välkomnande Sverige” för att fler ska flytta till vårt land och leva och arbeta här. Människor som har mycket att bidra med i form av perspektiv, kompetens och kreativitet. Sverige ska vara ett öppet land som välkomnar nya medborgare och arbetskraftsinvandrare.
En av de viktigaste reformerna som genomförts i Sverige under de senaste tio åren har varit förändringen av reglerna för arbetskraftsinvandring. Fler kan komma hit och arbeta, och arbetsgivare kan söka personal från hela världen. Det gynnar både individer, kommuner och företag.
I Västerbotten har 192 personer fått möjlighet till anställning utifrån de nya reglerna. De arbetar som dataspecialister, i restauranger, som civilingenjörer, i vården och i skogen och är verksamma i nästan alla av länets kommuner. Huvuddelen finns i Umeå och Skellefteå. De har kommit till Sverige från alla världsdelar. Svenskt Näringsliv välkomnar denna utveckling.
Det är både bra och nödvändigt med gott om arbetskraft och nya talanger på den svenska arbetsmarknaden. Inom många yrken, framförallt i välfärden, kommer det att behövas långtfler människor än i dag. Många som kommer till Sverige från andra länder startar dessutom egna små företag och verksamheter inom olika näringsområden och skapar därmed arbetstillfällen. Så blir det i ett land som bejakar rörlighet och öppenhet.
Förändringen mot ett mer öppet Sverige gillas dock inte av alla, vilket är beklagligt. Förutom hotet från främlingsfientliga partier vill krafter inom LO begränsa arbetskraftsinvandringen genom att införa arbetsmarknadsprövning och vetorätt mot att människor ska få komma hit.
Det är svårt att se hur den som inte vill något hellre än att komma och jobba i Sverige skulle gynnas av högre murar och stängda gränser. Och svårt att se hur Skellefteå ska nå sin vision om 80 000 invånare 2030 om inte Sverige är ett öppet land som välkomnar nya medborgare och arbetskraftsinvandrare.
Karina Folkesson