Skellefteå lasaretts sjuka hus: Arbetsmiljöverket hotar med ytterligare fem miljoner kronor i vite

Hörcentralens sjukahus-problem riskerar att bli ännu dyrare. Förutom vitet på en miljon kronor, hotar Arbetsmiljöverket nu regionen med ytterligare fem miljoner.

23 maj 2019 06:15

Region Västerbotten bedrev fortfarande verksamhet i hörcentralens lokaler efter den 31 mars i år, trots Arbetsmiljöverket förbud. Men förutom ett vite på en miljon kronor, riskerar regionen nu ytterligare fem miljoner kronor i vite.

Arbetsmiljöverket har utfärdat ett nytt förbud. Denna gång är stoppdatum den 31 augusti. Efter det får lokalerna inte användas om problemen inte åtgärdats.

Det är inte en bestraffning, men ett påtryckningsmedel. En miljon kronor räckte bevisligen inte.

Arbetsmiljöverket har också yrkat hos förvaltningsrätten att det tidigare vitet, på en miljon kronor, ska dömas ut.

Skellefteå lasaretts sjuka hus: Regionen trotsar Arbetsmiljöverkets förbud – riskerar miljonvite

Pär Axelsson är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, region Nord.

– Det högre vitet är ett helt nytt beslut. Den höjda summan, fem miljoner, är en konsekvens av att regionen brutit mot det tidigare beslutet. Det är inte en bestraffning, men ett påtryckningsmedel. En miljon kronor räckte bevisligen inte, säger han.

Landstinget riskerar vite på en miljon kronor: ”Ett tecken på hur allvarligt det är”

Problem för patienter

Arbetsgivaren bekräftar att både personal och patienter upplever obehag i byggnaden. En del patienter har inte kunnat fullfölja besök och för tillfället kan två personer ur personalen inte längre vistas i lokalerna, framgår i beslutet.

I ett yttrande förklarar regionen att tömningen av hörcentralen är beroende av en flyttkarusell som inte beräknas vara klar förrän i december 2019. Hörcentralen ska flytta till byggnad 207, vilket förutsätter att Bup flyttar därifrån.

Men det är ett argument som Arbetsmiljöverket inte köper.

Det höga beloppet är en konsekvens av att regionen bröt mot det förra förbudet. Hur ser du på det?

– Vi på fastighet arbetar hela tiden för att hitta lösningar här, tillsammans med verksamheten, säger Eva Siewertz, fastighetsområdeschef för regionen i Skellefteå..

Klarar ni det till den 31 augusti?

– Vi arbetar intensivt på det, jag utgår från att vi kommer att hitta en lösning. Exakt hur den lösningen ser ut kan jag inte säga än. Men den långsiktiga planeringen, att hörcentralen ska flytta till byggnad 207, ligger kvar.

Även habiliteringen, som legat i samma byggnad som hörcentralen, har tvingats evakuera. Habiliteringen flyttade till den paviljong som nyligen uppfördes framför hörcentralen.

– På så sätt har vi löst den knuten, säger Eva Siewertz.

Stora problem med inomhusmiljön: Vill evakuera byggnad vid Skellefteå lasarett
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Petersson

Ämnen du kan följa