En centralincheckning finns redan vid exempelvis NUS i Umeå. Det innebär att patienter kan registrera sig och betala centralt på sjukhuset vid ankomsten för att sedan uppsöka den vårdavdelning de ska till. Tanken är att det ska ge en snabb och effektiv hantering.
”Praktiskt för patienterna”
– Den stora vinsten med detta är dels att det är praktiskt för patienterna. Det innebär också att vi kan ta bort en del av de receptioner som finns ute vid avdelningar idag, säger Tommy Svensson, servicedirektör vid landstingsledningen som utreder frågan.
Receptionerna bemannas ofta av läkarsekreterare.
– Förändringen skulle också innebära att läkarsekreterarna då kan frigöras för andra arbetsuppgifter, då de är väldigt efterfrågade idag, fortsätter Tommy Svensson.
Den stora vinsten med detta är dels att det är praktiskt för patienterna. Det innebär också att vi kan ta bort en del av de receptioner som finns ute vid avdelningar idag.
Men för att få ett system där centralincheckning ska fungera kan fler entrévärdar behövas. Entrévärdarna infördes redan år 2014 vid NUS, och vid Skellefteå lasarett året därpå.
Hjälper sambulansen
Värdarnas uppgift är bland annat att hjälpa och guida patienter till rätt vårdinrättning.
– Systemet med entrévärdar är dock inte fullt etablerat än. Vid NUS finns två tjänster och i Skellefteå en halv. Sedan förra året bistår entrévärdarna även den nya centralincheckningen, säger Tommy Svensson.
Entrévärdarna hjälper även till vid hanteringen av sambulansen, närmare bestämt med förflyttningen av patienter till och från dessa linjer.
I Skellefteå väntar nu större planerade ombyggnationer.
– Då det byggs om kan det vara tufft att hitta rätt ibland, entrévärdarna fyller då en extra viktig funktion. Det kan vi se från erfarenheter i Umeå.
Enligt ett tjänstemannaförslag föreslås entrévärdar etableras på tre orter i länet och finansieras genom ett utökat budgettillskott motsvarande fyra tjänster.
– Frågan utreds ännu och inget är klart än, det kan också tänkas att frågan måste upp till politikerna beroende på hur stor förändringen blir, säger Tommy Svensson.