Skellefteå kommun gör egen företagarenkät

Bengt Ivansson, näringslivschef i Skellefteå, anser att Svensk Näringsliv missar grupper, som yngre företagare, i sin enkät.

Foto: Arkivbild: Leif Andersson.

Foto: Arkivbild: Leif Andersson.

Foto: Foto: Arkivbild: Leif Andersson.

Ekonomi, näringsliv & finans2017-01-23 08:54

Svenskt Näringslivs senaste undersökning om företagsklimatet i landet presenterades i september 2016. I den placerade sig Skellefteå på plats 241 av 290, ett tapp med 39 platser sedan 2015.

Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt.

2016 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under perioden januari-april 2016 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC, enligt Svenskt Näringslivs hemsida.

”Vad tycker fler?”

Bengt Ivansson vill veta om undersökningen är helt representativ för företagargruppen som helhet.

– Svenskt Näringsliv intervjuar sina medlemmar. Undersökningen de gör är rättvisande bland dem som blir mätta, men vi vill veta vad fler tycker. Vi tror att det finns grupper, till exempel av yngre företagare, som inte finns med i undersökningen. Vi vill ha en bredare representation, säger Bengt Ivansson till Norran.

Lika stor

Den undersökning som Skellefteå kommun planerar att genomföra ska i omfattning bli lika stor som den Svenskt Näringsliv gör och innehålla samma frågor.

– Svenskt Näringsliv skickar ut sina frågor till 400 företagare i Skellefteå kommun och brukar få cirka 170 svar.

Kommunens mål är att inte störa Svenskt Näringslivs årliga undersökning med sina utskick.

Varje år gör näringslivskontoret i Skellefteå kommun ett bokslut. Den här undersökningen är tänkt att årligen bli en del av den.

”Förundrad”

Svenskt Näringslivs regionchef i Västerbotten, Karina Folkesson, fick reda på planerna då hon fick en förfrågan.

– Jag blev uppringd av en tjänsteperson i Skellefteå kommun som frågade om de fick använda våra frågor. Jag undrade självfallet varför. Sedan sa jag att vårt underlag ligger på nätet och är helt transparent.

Folkesson tror att kommunens skulle kunna använda pengarna på ett bättre sätt än göra en egen analys.

– Jag är väldigt förundrad över det här.

– Kommunen skulle kunna pengarna till att djupborra i en del frågor och öka sin egen kommunikation till exempel. Vi är trygga med den undersökning vi gör. Om vi skulle ta in fler i enkäten skulle det ge en försumbar förändring, enligt dem vi köper analysen av.

undefined
Foto: Arkivbild: Leif Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!