Skellefteå Buss Spanienresa: Vittnet dokumenterar allt de gör på resan

Vinluncher och lyxhotell för över 4 000 kronor per natt. Skellefteå Buss vd och tekniska chef skulle hämta hem en nybyggd sambulans från San Sebastian, men gav sig även ut på en roadtrip tillsammans med två kvinnor.

Lyxiga måltider, vingårdsbesök och guidad tur i Laguardia stog på programmet när Skellefteå Buss hämtade hem sambulansen.

Lyxiga måltider, vingårdsbesök och guidad tur i Laguardia stog på programmet när Skellefteå Buss hämtade hem sambulansen.

Foto: Privat

Skellefteå2018-12-18 06:15
undefined
Lyxiga måltider, vingårdsbesök och guidad tur i Laguardia stog på programmet när Skellefteå Buss hämtade hem sambulansen.

Norran har tidigare berättat om Skellefteå Buss resa till Shanghai med leverantören Scania. En resa som innehöll både nöjen, mat och andra aktiviteter som delvis betalats av Scania – något som skulle kunna betraktas som muta.

Roadtrip hem från Spanien: Skellefteå Buss-cheferna fyllde sambulansen till bredden med vin

Men det visar sig finnas fler uppseendeväckande resor. När artiklarna publiceras börjar tipsen strömma in.

En tipsare skriver: ”Resan till Shanghai är inte den första mutresan som vd Andreas Olofsson och hans kollega varit på”, hävdar personen.

Skellefteå Buss vd: ”Det är inte förbjudet att dricka vin”

Kommunchefen agerar

Och ryktet om fler resor verkar ha nått långt upp i kommunkoncernen. I samband med granskningen av Shanghairesan får vi nys om en granskningsrapport som blev klar 5 december. Den beställdes av Kristina Sundin Jonsson, kommunchef. I rapporten analyseras Skellefteå Buss inköpsprocess generellt, men också specifikt det inköp som gjordes av sambulansen, en ambulansbuss, samt resan som gjordes till Spanien i juni 2018 för att hämta hem den.

Skellefteå Buss har kommit överens med leverantören – i det här fallet Irizar, en underleverantör till Scania – att Skellefteå Buss ska avsyna sambulansen och hämta den nära San Sebastian där den byggs. Med på resan är Andreas Olofsson, vd och Håkan Fahlgren, teknisk chef. Senare ansluter trafikchefen.

I rapporten står det att Scania betalat resorna, de har förbokat hotell och flyg. Enligt vd Andreas Olofsson är detta praxis, men här har man avvikit från det. Resorna är inte reglerade i själva avtalet, endast muntligen.

Skulle inte jobba

Revisorerna slår ner på detta. Men det som revisorerna tycker är mest olämpligt är att det – förutom Andreas Olofsson och Håkan Fahlgren – följde med två ytterligare personer på resan. Enligt uppgifter till Norran handlar det om två kvinnor. Något som vd:n uppger först när revisorerna hämtar in uppgifter, enligt rapporten. Enligt Andreas Olofsson stämmer detta inte. Han ska ha rapporterat detta tidigare.

Den ena kvinnan är anställd av Skellefteå Buss, men inte den andra. Enligt revisorerna hade deras deltagande inget ”verksamhetsmässigt syfte” och den anställda kvinnan hade semester under tiden. Löneavdrag gjordes på hennes lön och på Håkan Fahlgren lön, eftersom han tog med sig det andra resesällskapet. Enligt rapporten gäller detta enbart flygresan ner till Bilbao.

Revisorerna är kritiska till upplägget. De ser det som olämpligt och menar att ”företeelsen skapar jävs- och intressekonflikter inom Skebuss och liknande situationer ska undvikas i framtiden.”

Saknas kvitton

Men Norran anar att det finns mer att berätta. Vi bestämmer oss för att detaljgranska dagarna i juni 2018 då resan genomfördes.

Det var cava till frukost och vin till de flesta luncher. Det dracks även ordentligt på hemresan. De hade en alkomätare för att kolla vem som kunde köra.

Med hjälp av kvitton och fakturor pusslar vi ihop en tidslinje från 15 juni när de lämnar Skellefteå till 26 juni när de fyra är tillbaka i Skellefteå. Via utlägg kan vi följa resan genom Europa från San Sebastian via Frankrike, Nederländerna och Tyskland, via Kungälv och Tönnebro till Skellefteå. Det äts mat, bussen tankas och de bor på hotell.

Tydligt ser vi att det i princip saknas utgifter för tiden i Spanien. Under fem dagars vistelse har Skellefteå Buss inte ett enda utlägg, sånär som på ett par enklare middagar. Vi får det inte att gå ihop. Om det var en tjänsteresa borde Skellefteå Buss ha betalat för omkostnader. Om det inte var det borde bolaget inte ha betalat för flygresan och Scania eller Irizar borde inte ha stått för hotell.

Bilderna bevisar

Det visar sig att vi ska få oväntad hjälp i vår jakt på svar. Under granskningen får vi kontakt med en person som var med på resan. Hon vill vara anonym, men vi väljer att kalla henne Anna. Tidigt under resan tycker hon att upplägget känns fel och börjar dokumentera allt de gör, genom att ta bilder av mat, dryck, hotell och nöjesinslag. Hennes bilder är loggade med både tid och datum.

– Det kändes jätteskumt, min magkänsla sa att det var något som var fel med resan. Vi blev tidigt uppmanade av Andreas att inget fick läggas ut på Instagram eller Facebook, säger hon.

Under resans gång kommunicerar Anna med sin mamma och en kompis via sms som Norran får läsa. Hon reagerade bland annat på all vin som de blev bjudna på.

– Det var cava till frukost och vin till de flesta luncher. Det dracks även ordentligt på hemresan. De hade en alkoholmätare för att kolla vem som kunde köra, säger Anna.

Betalade inte

Enligt Andreas Olofsson bekostade leverantören endast hotellet och två luncher. Att vd och teknisk chef nästan helt saknar utlägg under det som ändå är en arbetsresa, kan möjligen ses som märkligt. Men Anna har en förklaring:

– Under dagarna i Spanien var det aldrig någon av oss som drog ett kort, förutom en middag på onsdagen. Det var alltid förbetalt av Irizar, eller bjöds på av Scania-försäljaren, likaså guidning och besök till vingårdar, säger hon.

Besök i Riojadistriktet

Enligt Andreas Olofsson ingick inga programpunkter under resan – de befann sig där för besiktningsbesök på fabriken. Men Anna ger en annan version. En version som kan stärkas med bilder.

Hon berättar bland annat att en privatchaufför hämtade upp dem tidigt på måndagsmorgonen den 18 juni. De fick en guidad rundvandring i Laguardia, besökte guidens butik, och fick en luxuös lunch under arbetstid med vin lagrat från 2001. På guidens Facebooksida ses den svenska gruppen le – med varsitt vinglas i handen. Andreas Olofsson har tryckt gilla på bilden. Enligt Anna bekostades detta av Irizar.

På tisdagen uppger hon att de bjuds på middag av Scanias representant i San Sebastian.

Under onsdagen bjuder Irizars representant på mat. Även nu av en tjusigare sort – det är trerätterslunch med vin i en herrgårdsliknande byggnad nära Irizars fabrik.

Vad fick du veta om resan innan ni for?

– För mig lades det fram som att de ville ha med sig fler chaufförer, vi har ju alla busskörkort. Det skulle förenkla resan hem, säger hon.

För revisorerna uppger Andreas Olofsson dock att de två kvinnorna inte skulle arbeta på resan. Men enligt Anna körde de några kortare sträckor.

Men vem bekostade då kvinnornas resa, exempelvis flyg, hotell och mat?

Vi brukar säga att det är en klar varningssignal om personal tar med sig anhöriga på arbetsresor. Orsaken är att det närmar sig det riskfyllda. Det ökar risken för att något otillåtet ska ske.

Revisorerna anser att Skellefteå Buss ”vidtagit åtgärder för att försäkra sig om att tjejerna deltog i resan privat.” Bland annat hänvisar man till att deras flygbiljetter senare återbetalats. Det sker via löneavdrag för den som var anställd, för Anna görs det via ett löneavdrag för Håkan Fahlgren som hon ”förmodas ha varit resesällskap för.”

Löneavdrag först senare

Norran granskar saken, och ja, ett löneavdrag har skett. För flygbiljetten. Men det regleras inte direkt. Lönen för juni månad utbetalas månaden efteråt. Och först vid löneutbetalningen i augusti kan vi se att det gjorts ett avdrag för biljetterna. Det sammanfaller med att samtal inleddes, på initiativ av kommunchefen, om att resan skulle granskas.

Inte heller ser vi avdrag för mat, hotell eller övriga kostnader, som uppstår under resan hem. Detta har Skellefteå Buss bjudit på. Kvinnorna har alltså också blivit bjudna på lyxhotellet i Spanien, av Scania/Irizar. Det utan invändning från vare sig Skellefteå Buss eller revisorer.

”Klar varningssignal”

Natali Phalén är generaldirektör för Institutet mot mutor.

– Vi brukar säga att det är en klar varningssignal om personal tar med sig anhöriga på arbetsresor. Orsaken är att det närmar sig det riskfyllda området i och med att det flyttar fokus från det professionella till det privata. Det ökar helt enkelt risken för att något otillåtet ska ske, säger hon.

Att man låter leverantören bekosta deras rum och bjuda med dem på vingårdar.

Hur ser du på det?

– Den sortens rena nöjesinslag på resor är enligt vår näringslivskod otillåtna, om det nu inte råkar röra sig om en vinleverantör man har avtal med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!