Det framgår av en uppföljning som revisorerna gjort av en tidigare granskning av hanteringen av förmånsbilar.
Den första granskningen gjordes våren 2017 och visade att reglerna för förmånsbilar var inaktuella och för översiktliga. Till exempel fanns inte uppgifter om hur dyra bilarna fick vara. De få regler som fanns följdes heller inte.
För mycket ersättning
Landstingsstyrelsen hade samtidigt beslutat att alla tjänstebilar skulle vara miljöbilar, men fem av tretton förmånsbilar var inte miljöbilar. Dessutom hade fyra av bilarna köpts in trots att de inte omfattades av landstingets upphandlade avtal för tjänstebilar. Flera anställda hade fått ut ersättning för drivmedel, som de inte skulle ha.
”Skulle betrakta det som olycksfall i arbetet”Revisorerna rekommenderade bättring på flera punkter; bland annat angående vem som tar beslut om förmånsbil, max inköpspris, den anställdes ansvar och att ersättning för drivmedel betalades ut enligt reglerna.
Landstingsstyrelsen höll med och lovade bättring och ett nytt regelverk. De felaktiga utbetalningarna av drivmedelsersättning till anställda hade också åtgärdats, meddelade de revisorerna.
Antalet tjänstebilar fortsätter ökaMen det visade sig inte stämma. I november 2017 visade revisorernas granskning att landstinget inte hade krävt återbetalning från anställda som fått felaktigt utbetald ersättning för drivmedel. Efter påtryckningar från revisorerna betalades pengarna tillbaka
Ny inriktning
I maj i år tog landstingsstyrelsen ett inriktningsbeslut inför kommande upphandling av tjänstefordon. Det innebar att stolbilsklass skulle tas bort och möjligheter till fyrhjulsdrift begränsades. Minsta möjliga koldioxidutsläpp skulle också vara ett kriterium. Landstingsdirektören fick rätt att godkänna leasing av förmånsbilar på över 6,5 prisbasbelopp eller 279 000 kronor.
Den 12 september registrerades ett dokument som gällde förmånsbilar. Det var landstingsdirektören som hade beslutat om detta. Dokumentet innehåller regler för anskaffning och användning av förmånsbilar.
Nya bilar
Revisorerna slår ner på flera märkliga punkter. Här får plötsligt även HR-direktören ta beslut om förmånsbilar. Landstingsdirektören upphäver också ett tidigare beslut av landstingsstyrelsen från 1993, vilket han inte har befogenhet att göra. Dessutom står det att anskaffningspriset är max tio basbelopp, vilket motsvarar 465 000 kronor. Revisorerna noterar att det i andra branscher är vanligt med anskaffningsvärde på upp till 7,5 prisbasbelopp.
Efter kritiken har också två nya inköp av förmånsbilar gjorts, i juni och i september. Båda beställningarna har undertecknats av landstingsdirektören.
Bilarna är inte miljöbilar, fordonstypen ingår inte i det avtal landstinget upphandlat, de är fyrhjulsdrivna och kostade 365 000 kronor respektive 377 000 kronor med extrautrustning.