Sjukvårdens miljardbyggen: Saknas fullmäktigebeslut om större fördyring

Regionen satsar 2,6 miljarder kronor i fastigheter de närmsta åren. Nu pekar revisorerna på brister i investeringsprocessen.

Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande.

Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Västerbotten2019-03-05 07:00
undefined
Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande.

Regionrevisorerna slår bland annat ned på att vissa besluts inte har följts: Exempelvis framgår det av landstingsplanen att investeringar på över 50 miljoner kronor ska godkännas av fullmäktige: ”Vi har inte funnit att denna regel har tillämpats”, skriver revisorerna.

Revisionens stickprov visar att det var landstingsstyrelsens, nuvarande regionstyrelsen, som i fjol beslutade om en större budgetutökning för byggnad 29 vid Norrlands universitetssjukhus. Projektet utökades då från 220 till 410 miljoner kronor – utan ett fullmäktigebeslut.

Plan: Landstingets investeringar i Skellefteå till 2020 – se listan

Otydligt

Förra året beslutade fullmäktige om en riktlinje för regionens investeringar som beskriver roller och ansvar, vilket revisionen ser positivt på. Samtidigt konstaterar de att riktlinjerna innehåller otydligheter.

Revisorerna ser även en risk att ökade investeringsvolymer i fastigheter kan medföra mindre pengar till hälso- och sjukvård.

Revisorerna rekommenderar därför att investeringsprocessen förtydligas, bland annat så att det säkerställs att fullmäktige faktiskt beslutar om de större investeringarna. De uppmanar även regionstyrelsen att analysera ”den samlade effekten som investeringarna kan ha på hälso- och sjukvård.”

Det är en av de stora utmaningarna just nu, men vi kan inte bedriva en fullgod sjukvård utan ändamålsenliga lokaler. De två bitarna är sammanflätade.

Peter Olofsson (S) är ordförande i regionstyrelsen. Han har ännu inte läst revisorernas rapport.

Fullmäktigebeslut saknas trots att det blir 200 miljoner kronor dyrare. Hur kommer det sig?

– Det kan jag inte svara på på rak arm. Men det blir sådant vi får titta närmare på när vi ser över investeringsprocessen, det arbete är planerat och då lyfter vi naturligtvis in även revisorernas synpunkter, säger han.

Regionen har för tillfället stora investeringsbehov i sina lokaler vilket medför att tempot ”är högt”, fortsätter Peter Olofsson.

– Att projektera sjukhusbyggnader är komplext och påverkas av så mycket, utvecklingen inom vården, teknisk service och liknande. Därför har fullmäktige tagit ramarna, medan detaljerna förändrats, säger han.

Revisorerna är oroliga att investeringarna kan påverka budgeten för hälso- och sjukvård?

– Ja, självklart finns den oron. Det är en av de stora utmaningarna just nu. Men vi kan inte bedriva en fullgod sjukvård utan ändamålsenliga lokaler. De två bitarna är sammanflätade, säger Peter Olofsson.

Landstinget måste låna ytterligare 400 miljoner – slår i lånetaket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!