Månadsrapporten för juli månad 2019 visar på en avvikelse från årets budget på 452 miljoner kronor. Det totala underskottet är på närmare 800 miljoner kronor. Det handlar om pengar som enligt balanskravet måste återställas inom tre års tid.
Dålig effekt
Årets underskott är fördelat som följer: Regionstyrelsen, 100 miljoner, hälso- och sjukvårdsnämnden, 345 miljoner och den regionala utvecklingsnämnden, 6 miljoner kronor.
Hälften av underskottet handlar om ökade personalkostnader. Inom primärvården syns en ökning av kostnaden för hyrläkare. Det har tidigare främst gällt för inlandet, men nu ser vi en ökning även i kustregionen.
Får kritik
De sparåtgärder som satts in under året har inte gett önskat resultat. Regionens revisorer riktar kritik mot hur regionstyrelsen hanterat frågan. Revisorerna vill se tydligare ställda krav för hur besparingar ska uppnås. De vill också se en analys av varför målen inte uppfylls.
Politikerna klubbade i somras en sparplan på 565 miljoner kronor för åren 2020 till 2022. Men även årets underskott, på 475 miljoner kronor, måste hanteras.
Sammanlagt drygt en miljard?
– Ja, men nu är det inte riktigt så man räknar. Vi har tagit den här sparplanen på drygt en halv miljard. Det arbetet har vi försökt påbörja redan i år, istället för att vänta till nästa, säger Anna-Lena Danilesson (S).
– Men helt klart måste vi få stopp på kostnadsutvecklingen, fortsätter hon.
Kan man dra paralleller till Projekt Balans, sparpaketet för drygt fem år sedan?
– Nej, det tycker jag inte. Den gången handlade det om att faktiskt ta bort verksamhet, det är inte planen denna gång. Personal ska inte springa fortare, men vi ska försöka arbeta smartare, säger hon.
Personal är det sista vi vill göra oss av med, men neddragningar kan bli nödvändiga. Det tror vi att vi i så fall kan lösa med frivilliga lösningar och pensionsavgångar.
Det beslutade sparpaketet handlar bland annat om omstruktureringar, effektiviseringar och digitala lösningar. Bland annat ska fler operationer flyttas från Umeå till Lycksele och Skellefteå.
Några skattehöjningar är inte aktuella. Det vill inga politiker för tillfället. Några varsel är inte heller aktuella, tror Anna-Lena Danielsson.
Men det blir personalneddragningar?
– Personal är det sista vi vill göra oss av med, men neddragningar kan bli nödvändiga. Det tror vi att vi i så fall kan lösa med frivilliga lösningar och pensionsavgångar, säger hon.
Var och hur blir en fråga i arbetet med verksamhetsplanerna. Planer som tas under hösten.
– Vi ökade förra vår personalstyrka med över 200 personer, helt utan politiska beslut.
Behövs inte den personalen?
– Det vet vi inte, det är något vi behöver titta på.
Nicklas Sandström (M), är oppositionsregionråd. Han är ”djupt oroad.” Även han tror att personalneddragningar är nära förestående.
– Kostnadsutjämningsförslaget löser inte problemet, inte heller att sälja regionens aktieportfölj. Det kan lösa vissa problem kortsiktigt, men vi måste finna långsiktiga lösningar, säger han.
– Från alliansens sida tror vi att vi behöver se över det som inte handlar direkt om vård, bland annat inom den administrativa sidan. Men det handlar också om att förbättra vårdflöden, att ge snabbare vård på rätt nivå.