– Arbetsgivaren säger att det är viktigt att vi ska utvecklas, men man visar det inte i handling. Det är inte rimligt att den som läser vidare till sjuksköterska i dag kan gå back på det, säger Carina Hjelm.
Hon är 38 år i dag. Nästan halva sitt liv har hon varit kommunanställd, först som undersköterska. För fem år sedan tog hon steget och pluggade vidare till sjuksköterska. I dag jobbar hon vid Höjdens äldreboende på Morö Backe. Ett arbete hon älskar, men det är inget hon tjänat på:
– De senaste två åren har jag förlorat femton tusen kronor per år, jämfört med om jag inte skulle ha läst vidare. Jag tjänar 200 kronor mer än en undersköterska som jag började samtidigt som, säger hon.
”Oacceptabelt”
Det har precis varit löneförhandlingar och för två dagar sedan satte Carina Hjelm ned foten.
– Jag har läst en treårig högskoleutbildning, fått mer ansvar och har studieskulder. Jag har även 60 fler arbetstimmar per år än en undersköterska. Att jag förlorar på det är oacceptabelt, säger hon.
Carina har aldrig ”hotat” med att gå. Men hon ställde ett tydligt krav: Hon borde inte få mindre kvar i plånboken:
– När jag inte fick gehör för detta sa jag att jag skulle fundera på saken. Det gjorde jag och kom fram till att det inte är värt det. Nu har jag lämnat in min avskedsansökan, säger hon.
”Oroväckande signaler”
Kerstin Eriksson, Vårdförbundet, får många signaler från missnöjda medlemmar. Missnöjet handlar om den ökade pressen på jobbet, men även om löner: När arbetsgivaren överväger dyra lösningar där sjuksköterskor via bemanningsföretag kan få 50 000 kronor i månaden, då sticker det i ögonen, säger hon:
– Många medlemmar känner en stor frustration när de ser detta. ”Varför går jag då här och slavar på egentligen”, tänker man.
Vårdförbundet ser inte heller rimligheten i att den som läser vidare, kan förlora ekonomiskt på det:
– Det är inte okej och det har vi ofta påtalat. Carina är inte ensam i den situationen. En treårig högskoleutbildning borde ge ett lönelyft på åtminstone fem, sex tusen kronor, inte ett par hundralappar, säger Kerstin Eriksson.
Sedan kommunen tog över hemsjukvården har många sjuksköterskor fått nya arbetsuppgifter, men inte alla har fått möjlighet att förhandla om lönen.
– Det har också skapat missnöje hos många. Det är en rättighet i det läget, men en del har fått höra att det inte är aktuellt eller att det kan ske först senare, säger hon.
Carinas sjuksköterskekollega Catrin Jonsson har arbetat inom vården sedan 1973. Även hon beskriver känslan av uppgivenhet:
– Det här är ju världens bästa jobb. Men många upplever att det börjar bli tungt, allt för tungt. Det går ut över orken och engagemanget. Det blir svårt att få yngre att satsa på yrket, säger hon.
Vad tycker du: Är det värt att plugga vidare till sjuksköterska? Lämna gärna en kommentar!