Sivert Vikström har drabbats av hjärtinfarkt och en stroke. Som en följd av en kranskärlsoperation för några år sedan har han fått problem med benen. Sedan tre år tillbaka har han fått en mini crosser (en typ av permobil) som han tar sig fram med utomhus.
För att frakta en mini crosser krävs ett större fordon än en vanlig personbil och tidigare har Skellefteå kommun beviljat Sivert färdtjänst med specialfordon.
– Det var så bra, för då kunde jag åka till och från affären och handla det jag behövde på egen hand. På sommaren kunde jag till och med köra själv till affären och apoteket och ta färdtjänst med alla varorna hem.
Avslag på specialfordon
Men när tillståndet skulle förnyas i september blev det avslag från Skellefteå kommun. Han är nu bara beviljad färdtjänst med vanligt fordon och inte ett specialfordon som det var tidigare.
– De har motiverat det med att jag kan ta mig till och från bilen på egen hand och det är ju sant. Men när jag väl kommer till affären så kan jag ju inte ta mig någonstans, för jag kan inte köra rullstolen själv, säger Sivert Vikström och tårarna rullar nerför kinderna.
Det nya tillståndet gäller även för en följeslagare, men problemet är att Sivert inte har någon personlig assistent eftersom han klarar det mesta själv.
– Vi barn har ju jobb och bor inte hemma längre, så det är svårt för oss att följa med varje gång, säger dottern Sara Viklund.
Överklagat till kammarrätten
Beslutet är överklagat till kammarrätten och i väntan på besked löser Sivert handlingen genom att barnen ibland har tid att köra honom i rullstol. Men ibland har han även beställt på nätet.
– Men jag saknar ju att vara ute bland folk. Det har aldrig varit något bekymmer att åka och handla själv med mini crossern. Alla är så hjälpsamma när jag inte når varor, både personal och andra som handlar har alltid hjälpt mig när det har behövts, säger Sivert Vikström och tittar längtansfullt ut genom köksfönstret.
Inte specifika fall
Malin Stare är chef för avgifter och färdtjänst på Skellefteå kommun och säger att hon inte kan uttala sig om specifika fall.
– Vi följer den lagstiftning och praxis som gäller och då handlar det om att om man kan ta sig till och från fordonet får man inte beviljat för specialfordon.
Har ni blivit hårdare i bedömningen eftersom vi i det här fallet talar om att han tidigare haft specialfordon, men inte fick förlängt i höstas?
– Jag kan inte säga att vi har blivit hårdare, men jag kan ju som sagt inte uttala mig i specifika fall. Jag vet inte hur förutsättningarna ser ut, avslutar Malin Stare på socialkontoret i Skellefteå.