Enligt planerna skulle produktionen ha varit igång lite längre. Men de anställda har haft ett uppgör som innebär att de blir arbetsbefriade när den befintliga orderstocken betats av. Och strax före klockan fyra på tisdagsaftonen kom beskedet: vi är klara nu.
– Effektiviteten och arbetsviljan har varit mycket god. Spurten har gått bättre än förväntat, säger Urban Malmbom, platschef på Inwido i Bjurträsk.
Tyst och öde
Nu är det tomt och öde på den en gång så livliga fabriken. Kvar är bara några enstaka anställda som sköter kundkontakter, håller pannan igång och tar hand om den utlastning som är kvar.
När Norran är på plats kommer även Göran Hjelte förbi för att hämta lurarna.
– Det enda jag har kvar här, konstaterar han.
Efter 14 år på företaget väljer nu han och familjen att återvända till Göteborg. Enligt planerna ska flyttlasset gå till sommaren.
Hoppas på omstart
Även om det blir utan honom hoppas han att någon annan produktion kan komma igång i lokalerna i framtiden.
– Det är bra om de lämnar kvar maskinerna. Det är nästan en förutsättning för att något ska hända här, säger Göran.
Conny Björkbacka, som också gjorde sista skiftet på tisdagen, är inne på samma linje:
– Även om vissa är väldigt nedstämda är ganska många hoppfulla att det ska starta något nytt i Bjurträsk.
Han tänker nu byta yrkesbana. Däremot både tror och hoppas han att han blir kvar i Norsjö.
Dåligt beslut
Conny tycker att nedläggningsbeslutet rakt igenom är dåligt. Visst inser han att stora företag gör som de vill, men han tror ändå inte att de förstår vidden av beslutet.
– Det slår väldigt hårt och är jobbigt för många på bygden. En lång kamp är över men på det stora hela är jag övertygad om att vi gjorde det bästa av vår tid här.
– Jag tror också att Inwido Sverige kommer att bli förvånade över vilken livskraft och arbetskraft det funnits i Bjurträsk. De kommer att känna av att de inte längre har den tillgången, säger han.
En lång kamp är över men på det stora hela är jag övertygad om att vi gjorde det bästa av vår tid här.