Kaktusar, stora växter på stam samt en del andra värdefulla plantor brukar övervintra i något av de tre vinterväxthusen.
Nu har de tagits in för vintervila på Norrböle för sista gången, och så snart det nya växthuset på Hedensbyn är klart och har fått upp värmen ska de flytta.
Nybygge: Här ska kommunen odla sina blommor– Vi tar över alla växterna till det nya stället så snart det går. Sedan stänger vi av värmen och överlämnar fastigheten till kommunledningskontoret. Vi har inte råd att ha två anläggningar igång samtidigt, säger parkmästare Anna-Lena Sandström.
Hon hoppas att hela flytten ska vara klar till nyår.
Lastar i värmen
Att flytta växter på vintern låter riskabelt, men bilen kan köras in genom portar i både gamla växthusen och det nya. Lastningen sker alltså inomhus, och växterna körs i en bil med en särskild värmeanläggning.
Hur känns det då att jobba den här sista tiden?
– Det blir med sorg i hjärtat jag flyttar härifrån, jag har jobbat här i 35 år säger Anna-Lena Sandström.
Slippa ut vid larm
En fördel hon dock kan se fram emot är färre utryckningar när något gått sönder. Sådant har det varit mycket av.
– Jo, jag har många nätter här. Då har strömmen gått, eller det har blivit något fel på oljepannorna. Så visst blir det bra att vi får en modernare anläggning. Men det blir en omställning med de minskade ytorna.
Anna-Lena Sandström säger att sommarplantor helst ska vara beställda före nyår, så nu pågår arbetet med att rita skisser för nästa års rabatter.
– Inför nästa sommar måste vi köpa en hög andel plantor, för vi hinner inte få i ordning alla nya odlingsytor.
Köpa in hälften
– Men åren därpå ska vi odla mesta möjliga i egen regi, kanske kan vi klara halva behovet, säger hon.
I första hand sår man då sorter som är dyra eller svåra att få tag på.
Cirka hälften av blommorna måste alltså i framtiden köpas i planteringsfärdigt skick. Det blir enkla sorter som brukar erbjudas av grossisterna i stora mängder, såsom tagetes, lobelia, pelargoner.
Växthusen har 1,8 årsanställda. Utöver Anna-Lena är de parkarbetare Maria Mikaelsson.
– Jag har blandade känslor inför flytten. Vi får bättre arbetsmiljö men det blir ledsamt att lämna det här, säger Maria.
Till den tredje platsen
Om några månader släcks alltså lyset och stängs värmen i denna anläggning efter 72 år.
Den anlades 1947, och flyttades då från Strömsör, där kommun hade haft odlingar nedanför dåvarande varmbadhuset.
Anläggningen hade fullt utbyggd tre vinterväxthus, fem sommarväxthus (varav två redan tagits ner) samt en byggnad som innehåller arbetslokaler, fikarum och kontor.
Som mest odlades här 115 000 sommarblommor varje år, men då såldes en del till svenska kyrkan. De senaste två åren har man enbart gjort det egna behovet, och då blev det 55 000 plantor per år. Somliga sorter sätts i frö och andra köps som småplantor, så kallade plugg.
Även i framtiden blir odlingarna en blandning av frö och plugg.