Siffrorna oroar facken: “En ständig kamp”

Siffrorna förvånar inte fackförbunden. De är fullt medvetna om problematiken. ”Det här är en ständig kamp”, säger Gun-Britt Jansson, vice ordförande vid Kommunal i Skellefteå.

12 juni 2019 06:15

Det skiljer nästan 8 000 kronor i kostnader för arbetskläder per person och år mellan traditionellt manliga och kvinnliga yrken i Skellefteå kommun. En summa som inte förvånar men som upprör fackförbunden.

– Det här är en ständig kamp, att de typiska kvinnoyrkena ska ha samma rättigheter som de typiskt manliga. Äldreomsorgen har haft arbetskläder sedan 1970-talet, barnomsorgen har nyligen börjat få, medan männen alltid har haft, säger Gun-Britt Jansson, vice ordförande hos Kommunal i Skellefteå.

Kommunens klädkonto: Arbetskläder för över 8 800 kronor eller under 200 kronor

Det här är en ständig kamp, att de typiska kvinnliga yrkena ska ha samma rättigheter som de typisk manliga.

Vad tror du att det beror på?

– Tradition, manligt, kvinnligt, kostnader, ibland har man ingen aning om varför det alltid är så här. Männen har ju exempelvis också skor, det får inte kvinnorna. Det handlar nog lite om hur arbetsgivaren ser på våra yrken, säger hon.

De får kläder vart femte år: ”Det är antingen frys eller köp eget”

Även Lärarförbundets ordförande för avdelning i Skellefteå, Mikael Johansson, ser negativt på siffrorna.

– Det är oroande kan jag tycka. Vi önskar att arbetsgivaren själv kunde se det här och ge samma villkor till alla sina anställda, säger han.

Vad skulle du önska att kommunen gjorde gällande arbetskläder?

– Jag skulle tycka det var intressant att göra den jämförelsen, så som ni gör. Varför ser du ut så här inom den här verksamheten och varför ser det inte ut så här inom andra, säger Mikael Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa