Joakim jobbade som kock under några månader i somras. När jobbet tog slut i mitten av augusti passade han på att ta ut lite kvarstående pappaledighet.
Samtidigt var han väl medveten om att han kunde bli tvungen att stämpla. Därför begärde han ut ett arbetsgivarintyg av sin arbetsgivare. Intyget är en förutsättningför att få ersättning från a-kassan.
Men trots att Joakim stött på arbetsgivaren åtskilliga gånger har han fortfarande inte fått sitt intyg. Och därmed inte heller de pengar han har rätt till.
Det känns extra tufft nu när det går mot jul, med allt vad det innebär av mat och julklappar.
– Vi har sex barn som ska ha mat. Nu har vi lånat pengar av svärfars så att vi klarar av att leva.
Joakim är inte ute efter att hänga sin förre arbetsgivare. Han har varit med om samma sak förr på andra ställen. Dessutom känner han flera andra som drabbats.
– Det är ett systemfel när det är arbetsgivarens ansvar att se till intyget kommer in, men jag som drabbas om han inte sköter sig.
Han tycker att lösningen borde vara att a-kassan får rätt att begära in intyget direkt från arbetsgivaren. Kanske går det också att göra om blanketternaså att de blir lättare att fylla i?
Joakim berättar om en tidigare arbetsgivare som glömt fylla i ett kryss, något som ledde till en pappersexercis som pågick i månader.
En gång fick han vänta på pengarna i över ett halvår. Det ledde till att han höll på att bli utesluten ur facket, eftersom han inte hade råd att betala avgiften.
– Jag förstår att a-kassan måste ha in alla papper. Men jag förstår inte varför det ska drabba mig när det inte fungerar. Det måste vara många fler som drabbas av det här runt om i landet, säger Joakim.
Så är det också, enligt Kjell-Ivan Eriksson, ombudsman på fackförbundet Kommunal i Västerbotten. Trots att arbetsgivarna är skyldiga att skriva ut intyg är Joakim långt ifrån ensam om sin situation.
– Det händer tyvärr alltför ofta och det är tragiskt för dem som inte får ut sina pengar. Speciellt i sådana här tider kring jul och nyår, säger Kjell-Ivan Eriksson.
Joakim har också vänt sig till facket för hjälp. Men än så länge utan resultat. När nästa utbetalning kommer vet han inte:
– Det är som att året blir uppdelat i tre löningar. Men barnen ska äta varje dag, säger han.
Har du också varit med om det här? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan.