Det framgick vid fredagens informationsmöte i matsalen på äldreboendet. På plats från Skebo fanns trygghetsvärden Anne Sandlund, marknadschef Anna Ersson och Magnus Stenberg som förvaltar fastigheten.
Enligt Anna Ersson tittar Skebo på möjligheter att göra ett trygghetsboende utan att behöva bygga om alltför mycket. De har bedömt att det befintliga seniorboendet är lämpligt. Där bor i dag hyresgäster som är 55 år och äldre.
Gör om seniorbostäder till trygghetsboende– Vi vill lyssna på vad ni vill och berätta om syftet med trygghetsboenden. Det är inte ett vårdboende, men tanken är att skapa mer trygghet och aktiviteter.
Anne Sandlund berättad om sitt arbete som trygghetsvärd i Burträsk och på Strandgården. Hennes uppdrag är att just jobba med att skapa trygghet och delaktighet och arrangera aktiviteter i samråd med de som bor där.
Magnus Stenberg meddelade att det inte skulle krävas några större ingrepp i fastigheten för att få den godkänd som trygghetsboende. Det handlar bland annat om rätt belysning, spisvakt och porttelefon.
Får bo kvar
Allt som allt räknade Skebo att detta skulle innebära en hyreshöjning på cirka 160 kronor i månaden.
– Vad händer med de hyresgäster som är under 70 år om det blir ett trygghetsboende? undrade en person.
– Vid ett ombildande får man självklart bo kvar. Det är när hyresgästerna byts ut som man behöver vara över 70 år, sa Anna Ersson.
Här byggs stadens största boende för vård och omsorgMycket aktiviteter
De seniorer som yttrade sig i lokalen verkade inte så imponerade.
– Vi har ju redan allt här på seniorboendet, sa en person
På boendet arrangeras aktiviteter tre dagar i veckan, en verksamhet som pågått i elva år och drivs av en frivilliggrupp. Flera personer påpekade att detta var gratis för de boende.
”Jag hör att det finns viss tvekan.”
Någon oroade sig för att det skulle bli för mycket om det blev ännu mer aktiviteter.
– Vi är lite bortskämda här med aktiviteter, sa en person.
En annan senior var orolig att de som ingick i frivilliggruppen skulle bli arbetslösa på kuppen.
Däremot skulle de gärna se en allmän uppfräschning av lokalerna, ommålning av väggar och fler möbler. Dagrummet, där de samlas i dag, tyckte de var alldeles för litet.
För få lägenheter för äldre – ”Börja planera vid 50”– Jag hör att det finns en viss tvekan. Vi har inte tänkt tvinga på er något men vi måste komma hit och ge en rättvis bild. Vill ni inte att vi gör ett trygghetsboende så ska vi inte genomföra det, sa Anna Ersson.
– Vi behöver inte ert besked i dag. Ni får fundera och så kommer vi att skicka brev till var och en så får man svara på om man är intresserad av att det blir ett trygghetsboende, tillade hon.