Thomas Palmgren hade bjudits in av Skellefteå kommun för att dela med sig av sina erfarenheter och för att ge tips och råd kring korruptionsfrågor.
Han har jobbat med uppsökande förebyggande arbete mot korruption på Nationella korruptionsgruppen inom Polisens nationella operativa avdelning sedan 2013. Dessförinnan var han chef för Enheten för Internationellt strategiskt polissamarbete och han har också varit chef för Finanspolisen.
– Innan den nationella korruptionsgruppen skapades 2012 sköttes dessa ärenden ute på de olika polisdistrikten. Nu har vi samlat kompetensen i en nationell resurs för att öka kvaliteten på utredningarna av mutbrotten. Gruppen består av både poliser och civila som är specialiserade på att utreda korruptionsbrott, berättar Thomas Palmgren.
Korruption är den samlade benämningen för mutbrott, trolöshet mot huvudman och otillbörligt utnyttjande av ställning för egen eller annans vinning.
Det som betecknar en muta är att den innebär en fördel som mottagaren annars inte skulle ha fått. Mutan kan vara i form av pengar, varor eller andra förmåner, eller en kombination av dessa.
– Som mutbrott räknas både att ge och ta emot mutor, berättar Thomas.
Hans grupp utreder ett hundratal ärenden varje år. De mutbrott som utreds sker främst inom kommuner och landsting. Motivet är ofta att vinna en upphandling eller att påverka beslutsfattare för att vissa beslut ska tas i önskad riktning.
– Men då ska man ha klart för sig att det inom detta område finns ett stort mörkertal. 2017 föll 30 domar när det gäller kriminaliserad korruption. Det är mer än tidigare då antalet legat på mellan 15 och 20.
Thomas Palmgren menar att girighetskorruption är något som finns i alla länder, även i Sverige.
– Vi har till exempel haft många ärenden där hemtjänstpersonal tagit emot något från sina kunder. Nyligen hade vi ett fall som gällde en fastighet värd 6,5 miljoner kronor. Detta slutade med 2,5 års fängelse för personen som tagit emot den. Vi arbetar nu med ett liknande ärende där värdet ligger på 9 miljoner kronor, säger Thomas och betonar att man även kan bli dömd för ett korruptionsbrott om man tar emot något efter att ha avslutat sin anställning.
Sverige ligger i den senaste mätningen som organisationen Transparency Internationals gjort gällande korruptionsnivån i olika länder på plats fyra efter Danmark, Nya Zeeland och Finland.
– Nya Zeeland hade då gått om oss och när nästa mätning kommer senare i år tippar jag att vi ligger kvar på samma plats eller eventuellt halkar vi ner ytterligare en plats.
Hans grundtips till alla som hamnar i en situation som kan riskera att definieras som muta ska tänka att "jag ska göra rätt även om ingen ser mig".
– Största risken för mutor finns i samband med direktupphandlingar och i ensambeslut av alla slag, till exempel handläggning av alkoholtillstånd. Det är alltid bäst med fyra ögon eller fler för att minimera mutrisken.
Stora risker finns enligt honom också för dem som har hand om inbetalningar eller utbetalningar.
Slutligen betonar han vikten av att det i organisationens värdegrund och uppförandekod tydligt markeras att mutor inte accepteras och att man har en policy mot korruption.
– Det måste finnas interna föreskrifter och tydliga regler som är implementerade och accepterade, avslutar Thomas Palmgren.