Satsning på att förebygga våld inom familjen: ”Vill bryta våldsarvet – riktar oss mot föräldrar”

Hur kan man förebygga att barn ska utsättas för våld i sin uppväxt? Nu görs en satsning på en kurs kallad ”Bryt våldsarvet” i Skellefteå, och man riktar sig mot kommande och nyblivna föräldrar.

Satsningen görs i samarbete mellan Skellefteå kommun och psykiatrin.

Satsningen görs i samarbete mellan Skellefteå kommun och psykiatrin.

Foto: Ulf Johansson

SKELLEFTEÅ2019-01-25 06:16
undefined
Jonerik Nilsson och Anna Gustafsson arbetar vid ”Centrum mot våld” i Skellefteå, och nu görs en satsning på arbeta förebyggande mot våld. Under våren hålls kurser för barnfamiljer som är i behov av råd och stöd.

I slutet av november publicerade Norran en artikelserie om mäns hot och våld mot kvinnor, här är några av artiklarna:

Katarina berättar om våldet och dödshoten: ”Kan jag hjälpa en enda kvinna så är jag nöjd”Marie utreder mäns våld och hot mot kvinnor: ”Prata med en vän, få skadorna dokumenterade – och sök hjälp”Åsa om följderna av männens hot och våld: ”De här kvinnorna lever i ett helvete”

Den här dagen är det samlat till frukostmöte på Skeppargatan i Skellefteå i Odenrummet i tekniska kontorets tidigare lokaler.

Ett 40-tal personer som arbetar inom Skellefteå kommuns socialtjänst är samlade för att lyssna på Anna Gustafsson och Jonerik Nilsson, som arbetar som behandlare vid ”Centrum mot våld” i Skellefteå.

”Centrum mot våld” är en verksamhet som dels erbjuder behandling till personer som utövar våld i nära relationer, dels erbjuder stöd och behandling till dem som bevittnat eller varit utsatta för våld av närstående (Kvinnofrid och Barnafrid).

Verksamheten består både av personal från kommunens Individ– och familjeomsorgs öppenvård (tre olika verksamheter) samt landstinget (psykiatrin). Totalt är det sju personer som arbetar med detta, och verksamheten startade 2011.

undefined
Satsningen görs i samarbete mellan Skellefteå kommun och psykiatrin.

– I vårt arbete med våldsutövare möter vi lidande både hos de män och kvinnor som går i vår behandling, men även hos de som blir offer för våldet som utövas. Av de som sökt behandling på ”Centrum mot våld” har uppskattningsvis fyra av fem någon form av erfarenhet av våld i sin egen uppväxt, säger Jonerik Nilsson.

De hänvisar till forskning som bland annat visar att de som blivit slagna som barn löper fyra gånger så stor risk för att använda våld i uppfostran av egna barn. Att bli vittne till våld mellan föräldrarna ger ökad risk att själva bli en våldsutövare, visar en amerikansk studie från 2003.

Anna Gustafsson, behandlare: ”Bryt våldsarvet” är en kurs som riktar sig till par som väntar barn och par som har barn under fem år.

Nu har ”Centrum mot våld” beviljats 140 000 kronor i projektmedel till att arbeta förebyggande mot våld i nära relation i Skellefteå.

Det sker i en utbildning som kallas ”Bryt våldsarvet” som ska starta under våren.

Kursen, som personal vid ”Centrum mot våld” redan gått för några år sedan, syftar till att hjälpa de som upplevt våld i barndomen att inte föra våldet vidare till sina egna barn.

Vilka vänder ni er till?

– ”Bryt våldsarvet” är en kurs som riktar sig till par som väntar barn och par som har barn under fem år, och där en eller båda bär på en oro för sitt föräldraskap utifrån sin våldserfarenhet i uppväxten. Även partner utan våldserfarenhet är välkommen att delta.

– För att hålla tröskeln låg och göra det mindre svårt att söka hjälp, trots den skam som ofta omgärdar frågan, blir det en lättillgänglig kurs under några dagar i tät följd i neutrala kurslokaler, tillägger Anna Gustafsson.

Jonerik Nilsson fortsätter:

– Under de 15 timmar som kursen pågår vill vi medvetandegöra och ge kunskap om sambandet mellan egen uppväxt och de utmaningar man själv kan stå inför som förälder samt ge verktyg att hantera föräldraskapet utan våld.

undefined
Projektet vänder sig även till olika yrkesgrupper inom kommunen som får utbilda sig i ”Bryt våldsarvet”. Därigenom blir de ”ambassadörer” i arbetet att hitta vuxna som kan vara i behov att att gå den förebyggande kursen.

Är det rimligt tro att en begynnande våldsspiral kan brytas bara efter 15 timmars kurs, behövs inte mer långtgående insatser?

– ”Bryt våldsarvet” har visat sig få goda resultat i Norge, och i kursmaterialet ingår även delar om vad som blir viktigt om bekymren återkommer eller kvarstår. Där det under kursen framkommer att det finns behov att ytterligare insatser finns möjligheter att erbjuda det, ytterligare kurs alternativt behandling, svarar Anna Gustafsson.

Hur kan intresserade anmäla sitt intresse?

– Vi tänker oss att vi i våra grundverksamheter – familjerådgivning, Oden, Klara, psykiatrin – möter dessa personer och i de arbetet kan hjälpa dem att få tillgång till ”Bryt våldsarvet”. Dessutom kommer vi att annonsera och sprida information om kurserna via broschyrer och andra informationskanaler när de ”skarpa” kurserna börjar ges. Man kan också vända sig till Centrum mot våld, avslutar Jonerik Nilsson.

ÄR DU UTSATT FÖR HOT OCH VÅLD?

Polisen: 11414 (eller 112 om det är ett pågående brott).

Socialtjänsten i Skellefteå: 0910-735000 eller i den kommun där du bor.

Guldstadens kvinnojour Skellefteå: 0910-15003.

Kvinnofrid Skellefteå: 020-616060.

”Bryt våldsarvet” en norsk metod: ”Få kunskap om hur uppväxt och erfarenheter påverkar ”Här kan du få hjälp om du utsätts för hot och våld: Katarina ett av många brottsoffer i Skellefteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!