Sången som förenar människor

Sedan 1905 har allsång arrangerats i större skala över hela Sverige. Numera är det också starkt förknippat med tv-programmet "Allsång på Skansen", men trenden att sjunga tillsammans fortsätter sprida sig. I dagarna arrangeras även en stor allsång i Skellefteå.

Tiotusentals i publiken. "Allsång på Skansen" har ett publikrekord på 36 800 personer.

Tiotusentals i publiken. "Allsång på Skansen" har ett publikrekord på 36 800 personer.

Foto: Tiotusentals i publiken.

Not Found2014-06-24 11:00

Nästa år firar Samfundet för unison sång hundra år. Ett samfund som bildades för att stärka samhörigheten bland svenskarna. Anledningen till bildandet kom efter upplösningen av svensk-norska unionen, en statsrättslig förening mellan kungarikena som skulle stärka de två under åren 1814-1905. När unionen upphörde ansågs det att svenska folket behövde något som skulle skapa samhörighet bland dem. Därför såg man möjligheten att använda sig av nöje, och i detta fall sång, för att föra samman människor.

Vid två tillfällen, den 18 maj 1905 samt samma datum två år senare, samlades Samfundet för unison sång på Skansen för att sjunga tillsammans. Allsången fick ytterligare ett uppsving år 1927 när sportchefen på Dagens Nyheter tog med sig begreppet "community singing" hem till Sverige efter en vistelse i England. Det engelska namnet kunde givetvis inte användas så tidningen efterlyste ett svenskt, mer passande namn, i en tävling. Och det vinnande bidraget blev "allsång".

Åtta år senare arrangerades den första stora allsången på Skansen som även bjöd på scenshow. Konferencier för det hela var den då framstående radioprofilen Sven Lilja. Fenomenet allsång började sedan sprida sig och reportern Gunnar Mascoll Silfverstolpe uppmärksammade det hela med att skriva: "Kansliråd, hembiträden, sjuksköterskor, hantverkare, lärarinnor och flottister sjunger ur lyckliga hjärtan eller sjunger sig från ensamhet och hämningar".

Trenden att besöka allsången på det pittoreska grönområdet strax utanför centrala Stockholm växte snabbt och under året 1938 besökte 400 000 personer Skansen för att delta i sången. Samma år färdigställdes även Sollidenscenen på området med dess karakteristiska snäckform. Scenen, som allsången arrangeras på fortfarande, ansågs dessutom vara Europas mest moderna musikscen.

Under 1950-talet började dock intresset att minska men tack vare ett samarbete mellan Sveriges Radio och dåvarande allsångsledaren Egon Kjerrman fortsatte allsångskvällarna att existera, både på Sollidenscenen men också i radio då varje allsång sändes. 1979 gjordes den första tv-inspelningen av det som fått namnet "Allsång på Skansen" och sedan 1990 direktsänds varje allsång i SVT. Programmet kämpade dock under flera decennier med ett begränsat tittarantal då programmet sågs av mest äldre generationer, men när Lasse Berghagen blev programledare och allsångsledare år 1994 började han jobba för att involvera yngre. Resultatet blev lyckat och även när hans efterträdare Måns Zelmerlöw tog över år 2011 fick "Allsång på Skansen" en allt yngre image och publik. Tv-programmet har i dag nått kultstatus i Sverige och är nästintill synonymt med svensk sommar. Trenden att sjunga tillsammans har också spridit sig, både i tv-rutan men även utanför. I trakterna kring Skellefteå arrangeras ofta allsång i både mindre och större skala under sommarmånaderna. Och den 24 juni är det premiär för Västerbottensteaterns och Unghästens gemensamma allsångsshow på Nordanåområdet. Regissören David Åkerlund beskriver det som en blandning mellan allsång och föreställning.

– Precis som "Allsång på Skansen" kommer vi ha allsång med inslag. Men här ska det inte vara lika strikt utan mer fritt, säger han.

Idén med att arrangera allsång på Nordanåområdet var Västerbottensteaterns teaterchef och vd Fransesca Quarteys. Förutom att förlänga deras sommarsäsong är tanken att ta tillvara och förvalta allsångstraditionen på rätt sätt.

– Det kommer vara glatt och folkligt i en sommarmiljö med en svensk sommarbild. Sedan ska vi ta till vara på allsångens historia, utlovar Fransesca Quartey.

undefined
Förväntansfull. "Skellefteå är ju en körstad så människorna här borde även kunna uppskatta en allsång", konstaterar Fransesca Quartey under repetitionerna.
undefined
Hänger på trenden. Västerbottensteatern och Unghästen ska arrangera en gemensam allsångsshow på Nordanåområdet. En av allsångsledarna är Niklas Larsson.
undefined
Tiotusentals i publiken. "Allsång på Skansen" har ett publikrekord på 36 800 personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om