Sång och rörelse skapar livsglädje

Även om man får en demensdiagnos går det att finna livsglädje och meningsfullhet. Inom dagverksamheterna i Skellefteå kommun satsar de på kreativitet och motion för att öka personers förmågor.

Solveig Lindmark, Anna-Greta Andersson Ida Löfqvist Lundmark och Sonia Lindberg rör sig till spontantsång.

Solveig Lindmark, Anna-Greta Andersson Ida Löfqvist Lundmark och Sonia Lindberg rör sig till spontantsång.

Foto: Norran

Skellefteå2018-09-21 06:15
undefined
Stellan Walter, Egon Vesterlind och Tage Lindgren är med i dagverksamhetens kör.
undefined
Inger Forsell tillsammans med Solveig Lindmark.
undefined
Gympa vid fikabordet är populärt. Här är det Solveig Lindmark, Anna-Greta Andersson och Ida Löfqvist Lundmark som gör knäböj..
undefined
Solveig Lindmark, Anna-Greta Andersson Ida Löfqvist Lundmark och Sonia Lindberg rör sig till spontantsång.
undefined
Konst är en av flera konstnärliga aktiviteter inom dagverksamheten.

– När man pratar om demens är det ofta otroligt negativt, att man tappar all livskvalitet. Men det är inte vår upplevelse. Vi tycker vi skapar meningsfullhet, livsglädje och välbefinnande, säger Solveig Lindmark, en av de demensspecialistutbildade undersköterskorna vid dagverksamheten Glädjen på Sunnanäng.

Det finns sex dagverksamheter i kommunen; Glädjen, Svanen, Brovillan, Ekan, Linden och Pionen. Hit kommer personer med demenssjukdom, som bor hemma. Sammanlagt är 130 personer inskrivna i kommunens dagverksamhet.

Man kan beviljas två dagar i veckan med aktiviteter.

Vem har möjlighet att få en plats?

– Det görs en biståndsbedömning efter att man fått diagnos. Är man orolig kan man ta kontakt med sin hälsocentral eller geriatriken, säger Solveig Lindmark.

– Det är viktigt att man ser demens som en folksjukdom som alla andra och att man inte är rädd att söka hjälp och prata om det. Vi vill att personer kommer hit tidigt. Alla här har problem med minnet och man ska inte känna att det är skämmigt.

Har förändrats

Men det händer att personer kommer sent i sjukdomen.

– Vi kan inte bota dem men vi blir ibland förvånade över hur mycket vi kan hjälpa personen att förbättra sin livssituation och skapa god livskvalitet, tillägger hon.

Sedan hon började arbeta i dagverksamheten 2011 har det skett stora förändringar när det gäller arbetet med personer med demens. Kunskaperna har ökat, både på äldreboendena och i dagverksamheterna. Forskningen har också kommit längre.

Det är kravfritt, kom som du är.

Inom kommunen har man satsat på att specialutbilda personal i demenssjukdomar. En person i varje team inom dagverksamheten har specialistutbildning. Teamen består av tre personal varav två är undersköterskor.

– Vi har ett stort fokus på bemötande. Blir man bemött på rätt sätt minskar symtomen på sjukdomen. Samma sak gäller om man blir bemött som sjuk, då blir det självuppfyllande, säger hon.

De erbjuder stöd efter diagnos

Spontansång

De arbetar mycket med metoder som stimulerar hjärnan.

– Man kan få kopplingarna i hjärnan att börja fungera igen, bland annat genom kreativa aktiviteter. Att få utmaningar och att göra på nya sätt stimulerar oss alla, säger hon.

I dagverksamheterna sjunger man mycket. De kombinerar även gympa och improviserad sång, för att förbättra den fysiska förmågan. Norran får ett smakprov på aktiviteten på Glädjen när vi är på besök. Vid bordet sitter ett gäng kvinnor och fikar. Det är mycket skratt, skämt och prestigelöshet. De reser sig upp, gör enkla rörelser och brister ut i sång.

På frågan om vad de tycker om verksamheten haglar kommentarerna:

– Det är kravfritt, kom som du är, prata som du vill. Prata om bekymmer.

– Man kan öppna sig på ett annat sätt, resonera som man vill.

– Och det sociala är viktigt. Vi är som en familj och tar hänsyn till varandra.

– Personalen har så bra idéer – och även vi.

De avslutar med att samstämmigt säga att alla står eniga om kommentarerna.

För ett par år sedan startade de även en kör.

– Det ökar både självkänslan och livsglädjen, men det har också visat sig att de kan lära sig nya sånger. Det är fantastiskt, säger Solveig Lindmark.

De jobbar även med bokcirklar och väljer gärna lokala författare som kan locka fram minnen. Utflykter, matlagning och temaveckor är andra aktiviteter. Det kan handla om allt från dans till fjällvandring.

Jag är lycklig och jag tror att de flesta av oss är det.

Gör en plan

För att kunna ge rätt bemötande och stimulans intervjuar personalen personen och anhöriga.

– Vi tittar på vad som behöver utvecklas, både när det gäller det fysiska, psykiska, sociala och existentiella, med betoning på att se det friska, säger Solveig Lindmark.

Sedan görs en plan för varje individ som ska godkännas för att säkerställa kvaliteten på insatsen.

– För oss är det viktigt att inte styra och ställa och ta ifrån personen det den kan. Vi bekräftar det som är friskt och då blir de bättre. Jag slutar aldrig fascineras av att människor kan återfå och få nya förmågor. Det ger hopp, säger hon.

Stellan Walter är med i kören som har övning samma eftermiddag.

– Det jag gillar mest är att få vara här och vara tillsammans med alla. Vi trivs och skrattar tillsammans.

Är det inspirerande?

– Oja, jag höll på att säga att man blir 15 år yngre, det är kanske att ta i, men glädjen blir 15 år yngre. Jag är lycklig och jag tror att de flesta av oss är det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om