Samarbetet förbättrar spelen

LTU-studenter producerar fyra spel. Läs och se vad de handlar om.

Ekonomi, näringsliv & finans2014-05-19 07:00

I slutet av andra året på Luleå tekniska universitets utbildningar i datorgrafik och datorspelsutveckling ska studenterna jobba tillsammans, organisera sig som ett företag och producera ett datorspel. Det börjar med att alla får ta fram ett eget förslag på ett spel, tänker till exempel ut vad det ska handla om och hur man vinner.

Sedan röstar de. De fyra bästa idéerna jobbar studenterna vidare med i fyra olika grupper.

Caestus: En spelare spelar demonfurste som ska stoppa en till fyra andra spelare. Dessa spelare har i uppdrag att döda demonfursten och hans arméer. Här hittar du Caestus Facebooksida.

Demons ate your town: Ett lagspel med tre spelare i varje lag. Varje lag har sin egen stad. Sedan dyker det upp monter i staden. Om man dödar ETT monster så dyker det genast upp TVÅ monster i motståndarlagets stad, monster som äter upp deras stad. Det lag vars stad till slut blir uppäten har förlorat. Här hittar du Demons ate your towns Facebooksida.

Spira: Upp till fyra spelare klättrar upp till toppen av ett torn för att ta en spira. Men en trollkarl, som äger spiran, vill inte att den blir stulen utanför söker hindra spelarna på olika sätt, bland annat kasta saker på dem. Här hittar du Spiras Facebooksida.

High watch: Ett strategispel ungefär som schack. Man spelar en mot en. Varje spelare har fem ”gubbar” som har olika karaktärer och kan göra olika saker. Spelaren ställer upp sina fem karaktärer mot sin motspelare för att utmana på olika sätt. Sedan kontrar motspelaren genom att rigga sina karaktärer i olika motaktioner. Här hittar du High Watchs Facebooksida.

Arbetet med spelen blir ett intressant samarbete. Grafikerna jobbar med det som syns, som ”gubbarna” man spelar med och miljöerna de rör sig i. Utvecklarna knappar koden som gör att spelet fungerar, att en handling leder till en annan och liknande.

– Vi hade inte jobbat med grafikerna tidigare. De kände inte oss och vi kände inte dem, säger datorspelsutvecklaren Daniel Lindgren och får medhåll från Anton Stattin som går datorgrafik.

– Vi visste inte riktigt vad de andra kunde.

– Man lär sig kommunicera när man samarbetar med andra som inte tänker som en själv. Samarbetet förfinar spelet, säger Julia Bergstedt, utvecklare.

Vad är roligast med att jobba fram spelen?

– Det är att se det komma fram och bli en grej, som att se karaktärer som rör sig – när vi gör det tillsammans, säger grafikern Daniel Rocque. De har tio veckor på sig, deadline är 29 maj. Det är två deadlines samtidigt. Dels för utbildningen, men dels också för Nordens största datorspelstävling Swedish Game Awards, SGA.

Vore drömmen

De vill gärna skicka in sina spel till den tävlingen.

– Det är en merit att säga att man vunnit en speltävling. Bara att delta är en merit, säger Julia Bergstedt.

Förra året vann datorgrafikerstudenten Fredrik Ortmon kategorin ”bästa mobilspel”med sitt spel Dungeon Heroes. Och 2008 blev spelet Magicka, som gjordes av LTU-studenter, årets spel. År 2012 hade över 1,3 miljoner exemplar av spelet sålts och har en stad med 20 anställda med ett kontor i Globen.

– Det vore drömmen om det blev så, säger Julia Bergstedt och ler.

Helgen den 29-31 maj kommer studenterna att visa upp sina spel på Nordsken. Här kan du läsa mer om Norrlands spelfestival.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!