– Slutmålet är en ny kaj på norra sidan av Kallholmsfjärden, vilket blir den naturliga fortsättningen på projektet, berättar Lars Widelund, hamnchef på Skellefteå kommun.
Han konstaterar att en satsning på sjöfarten utgör en viktig del i kommunens strategi Skellefteå 2030 och högt upp på Lars Widelunds önskelista står en helt ny kaj som då skulle kunna står klar 2030. Under 2018 ska man börja titta närmare på den sådan lösning.
– Den kajen blir 250 meter lång och kostnaden ligger på 300-400 miljoner. Men vi börjar nu med den här första upprustningen som kommer att öka vår kapacitet avsevärt.
Sjöfarten kräver djupare hamnar i takt med att fartygen blir större. Företag som handlar med internationella marknader efterfrågar allt mer ytor och magasin för lagring. Samtidigt skärps miljö- och säkerhetskraven på hamnanläggningar.
– Nu sätter vi igång och fixar detta, säger Lars Widelund.
Projektet Skellefteå hamn 2020 ska möta omvärldstrenderna och anpassa hamnanläggningen till framtidens kapacitets- och tillgänglighetskrav enligt dagens miljö- och säkerhetskrav. Det handlar om att på ett hållbart sätt skapa förutsättningar för internationella affärer inom regionalt näringsliv.
Vad är det då som ska göras? Lars Widelund berättar att Skellefteå hamn med jämna mellanrum får förfrågningar om det finns mer ytor och lokaler för lagerhantering och distribution. För att möta detta behov kommer det att byggas nya ytor i norra hamnen. De senaste åren har man här investerat i nya spår och stickspår. De nya ytorna ska skapas genom att man på norra sidan gör en berginvallning som sedan fylls med material.
– Det blir då både järnsand och material som kommer från den muddring av hamnbassängen ska också ingå i projektet. I augusti 2018 påbörjas arbetet med invallningen.
Tillsammans med befintliga ytor i dagens oljehamn kommer man då att kunna skapa över 250 000kvadratmeter för godshantering av allehanda slag. I norra hamnen ska också befintliga ytor asfalteras.
Skellefteå hamn muddrade senast södra hamnområdet 1980 och uppslamning samt landhöjningen har medfört att vattendjupen minskat vid alla kajerna men det är tydligast i inseglingsrännan. Nära kajerna byggs botten på av propellerströmmar och spill från land.
– Muddringen ska genomförs för att kunna bibehålla ett seglingsdjup på 8,5 meter, vilket innebär ännu djupare vid inseglingsränna och vid kajerna. I mars fick vi klartecken från Miljödomstolen för att genomföra detta och muddringen kommer att ske under 2019.
Kajen på norra sidan vid cementanläggningen, som kallas cementakajen, är konstruerad med träpålar med en enkel betongkasun som är ställd på pålarna. Kajen byggdes för cirka 50 år sedan och landhöjningen har gjort att översta halvmetern av träpålarna är utsatta för syre och förruttnelseprocessen har börjat.
– Arbetet med att förstärka den kajen har redan påbörjats.
I södra hamnen kommer det också att genomförs en hel del åtgärder. Bland annat ska man bygga ut kapaciteten under tak med cirka 2 000 kvadratmeter. Det blir då både ett skärmtak och en förlängning av befintligt magasin. Magasinet ska bland annat användas av Norra Skogsägarna för deras volymer som skickas till Nordafrika.
– Vi har också fått liknande signaler från andra sågverk, säger Lars Widelund.
Vidare ska man för att vara beredda inför tillkomsten av Norrbotniabanan förstärka Kallholmsplanen på den södra sidan som omfattar cirka 4 200 kvadratmeter. Det handlar då bland annat om asfaltering och att skapa lastytor som håller för att köra hamnens kranar på, lagra tyngre vindkraftskomponenter eller lasta järnvägsvagnar. Sedan tidigare är redan 8 000 kvadratmeter av Kallholmsplanen hårdgjort.
Skellefteå Hamn pekas bland annat ut som omlastningsterminal för industrins behov inför Norrbotniabanans förverkligande.
I projektet ingår också en mängd andra åtgärder som anpassar anläggningen till aktuella miljö- och säkerhetskrav. Bland annat ska vägpasseringarna i oljehamnen, som kulverterades på 1950-talet, förändras. Man ska nu istället bygga vägövergången som bryggor över vägen för att öka säkerheten och minska underhållskostnaderna.
Vidare ingår att bygga fler järnvägsspår på norra sidan för att förbereda inför önskemål från näringslivet.
– Vi har två konkreta förfrågningar från företag som vill etablera sig här. Det är verkligen inspirerande.
På investeringslistan finns även en mobil pump som står på ett växelflak. Detta görs för att öka säkerheten i oljehamnen. Ett frostfritt pumphus ska också byggas för den pump som står fast inkopplad.
Lars Widelund konstaterar att sammantaget skapar alla dessa aktiviteter, som ska vara genomförda 2020, goda förutsättningar för det regionala näringslivet att kunna hantera internationella affärer effektivt, klimatsmart och säkert, och på så sätt bidra till regionens tillväxt.
– Skellefteås och regionens näringsliv vill växa och det gör Skellefteå Hamn till en het och aktuell fråga. Vi behöver utveckla regionens godsstråk och noder i fråga om kapacitet och tillgänglighet, och då är sjöfarten en avgörande del. Det här är efterfrågat och jag är glad att vi kan svara upp mot företagens önskemål, säger Lars Widelund.
Idag omsätter Skellefteå hamn cirka 27 miljoner kronor.
– Efter om- och tillbyggnaden är det inte orimligt att vi kommer upp i en omsättning på 40-50 miljoner.
Han berättar att många kunder väljer att skicka sina produkter till och från Skellefteå hamn på grund av att de får så bra service här.
– Vi har tolv mycket dedikerade medarbetare som ställer upp fantastiskt bra för kunderna, avslutar Lars Widelund.