Så säger kommunen om ökade kostnader för Wipro-huset

Från 150 till 270 miljoner. Som Norran tidigare berättat har kostnaden för renovering av gamla Wipro skjutit i höjden. Men kommunens planeringschef försvarar kostnaderna, och säger att det handlar om standardhöjning.

Så här ska Fabriken se ut när allt är klart. Närmast ligger det befintliga Wiprohuset och längre bort de nybyggnader som ska göras. Foto: TM Arkitekter.

Så här ska Fabriken se ut när allt är klart. Närmast ligger det befintliga Wiprohuset och längre bort de nybyggnader som ska göras. Foto: TM Arkitekter.

Foto: Foto: TM Arkitekter.

Samhälle och välfärd2017-05-26 10:53

I en tidigare artikel sade Skellefteå Industrihus fastighetschef Fredrik Löfstedt att förklaringen är ökade ambitioner. Det byggs mer än man först hade tänkt, exempelvis görs en separat tvätthall och garage/skärmtak för alla fordon.

Det flyttas också en byggnad från kvarteret Nyponet vilket kostar pengar men även ger överytor som går hyra ut.

Se här: Så renoveras Wiprohuset för 270 miljoner. 

Skellefteå Industrihus är kommunens bolag (f d Polaris). Det ska hyra ut till den/de privata hyresgästerna, Skelleftebuss som är kommunalt bolag och Support och lokaler, som är kommunal förvaltning.

Support och lokaler hyr i sin tur ut till sotning, räddningstjänst och övriga samhällsbyggnad (gamla tekniska kontoret).

I slutänden landar alltså kostnaderna på koncernen Skellefteå kommun.

Medvetna om hyran

Spindeln i nätet är planeringschef Lars Hedqvist. Han instämmer i att fördyringen är de ökade önskemålen och kvalitetshöjningen.

– Det var inte felräknat från början.

– Alla berörda bolag och förvaltningar som ska hyra har varit med i diskussionerna. När de begärt standardhöjningar har de också varit medvetna om att hyran ökar, säger han

Wiprohuset var i dåligt skick och ytterväggarna fick rivas. Men Lars Hedqvist säger att det var man medveten om.

Hade det varit billigare att bygga ett nytt hus?

– Det hade kostat dubbelt så mycket.

En bättre plats?

Vid nybygge hade kommunen kunnat välja ett annat läge. Det har exempelvis varit diskussioner om räddningstjänstens utryckningstider.

– Men det fanns inga rimliga lägen vid E4 där området hade rymts, varken norr eller söder om stan, säger Lars Hedqvist.

– Enda möjligheten hade varit längre österut på Hedensbyn, men då blir det ju ännu längre från stan. Dessutom hade vi fått anlägga nya gator och dra vatten och avlopp.

Mindre ytor per gäst

Fredrik Nilsson är fastighetschef och har bevakat frågan för support och lokalers räkning.

– Vi ska i vår tur hyra ut, och samhällsbyggnad säger att de klarar hyran inom sina befintliga ramar. Orsaken är att det blir mindre ytor och bättre samordning.

Säljer överbliven mark

Kommunen betalade 18 miljoner för Wipro, och fick förutom lokalen en gigantisk tomt. Trots att Fabriken ska ha större yta blir det mark över (mot Järnvägsleden). Den ska säljas till andra industrier.

– Vi köpte fastigheten för att locka hit något datacenter, som det var mycket tal om för några år sedan. Men det visade sig att förutom Facebook i Luleå blev det mest lokaliseringar i södra Sverige. Då bestämde vi oss för att använda byggnaden i egen regi, och skapa utveckling på tomterna vi lämnar, säger Lars Hedqvist.

– Men vi har inte gett upp hoppet om att locka datacentraler för det, tillägger han.

Kolla också: Här spränger de för att kunna bygga bussgarage.

undefined
Så här ska Fabriken se ut när allt är klart. Närmast ligger det befintliga Wiprohuset och längre bort de nybyggnader som ska göras. Foto: TM Arkitekter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!