Så säger elever om att högstadiet kan flyttas till stan

Ett jättestort högstadium i Floraskolan på Morön, och massor av ungdomar som måste åka buss. Det var det mest extrema förslaget i skolutredningen som presenterats i Skellefteå kommun.

Bevara högstadiet i Örjansskolan. Det tycker fr v Aron Lindholm, 6:an, Emelie Holmberg, 9:an, Benjamin Warg, 8:an, Malou Larsson, 7:an, Theodor Eriksson, 8:an. Foto: Yvonne Rönngren.

Bevara högstadiet i Örjansskolan. Det tycker fr v Aron Lindholm, 6:an, Emelie Holmberg, 9:an, Benjamin Warg, 8:an, Malou Larsson, 7:an, Theodor Eriksson, 8:an. Foto: Yvonne Rönngren.

Foto: Foto: Yvonne Rönngren.

Skola och utbildning2016-12-17 08:15

Det skulle innebära att ungdomar från område öst skulle åka buss in till stan för att gå sjuan, åttan och nian. Jämfört med i dag så skulle 430 fler elever behöva åka skolbuss. Något som i sin tur skulle kräva 6-7 extra bussar och vålla kostnader för busskort på 4,6 miljoner per år.

Fördelarna skulle vara att högstadieeleverna (som i dag går i Ursviksskolan, Örjansskolan i Skelleftehamn och Kanalskolan i Skellefteå) skulle få en mera likvärdig undervisning. De skulle få studera i en helt ny skola med välutrustade specialsalar, står det i utredningen.

Bakgrund: Här är en sammanfattning av förslagen

Vad säger då elever? Vi frågade elevrådet på Örjansskolan. Ungdomarna skulle själva inte vara berörda då en eventuell flytt ligger flera år framåt i tiden. Men de kan berätta hur elever tänker.

– Det skulle bli opraktiskt när man ska åka buss, säger Benjamin Warg, Emelie Holmberg och Aron Lindholm som samtliga bor i Skelleftehamn.

De gillar att ha nära till skolan och kunna gå eller cykla dit. Man får maximalt lång sovmorgon, man kan fara hem igen om man glömt något och äta hemma om skollunchen inte duger. Skulle man bli sjuk är det enklare att ta sig hem.

Har redan buss

Att det är struligt med skolbuss kan Malou Larsson, Örviken, och Theodor Eriksson, Stackgrönnan, intyga.

– Det tar längre tid innan man får fara hem, ibland är det väntetid på en timme. Har man håltimme sista lektionen kan det bli två timmar, säger Malou.

Litar på varandra

Utöver bussproblemen så tror de att en stor skola vore dåligt för sammanhållning och trivsel.

– Vi pratade om det nu på rasten, säger Emelie. Hur vi alla känner varandra så bra här och litar på varandra. Man kan komma som man är till skolan och behöver inte sminka sig och göra sig till.

De är eniga om att en stor skola skulle kännas mera otrygg, och att risken för mobbning skulle vara större.

Minskad inflyttning

De anser att lösningen med högstadium i stan är dålig, både för eleverna och för området i stort.

- Det skulle bli mindre attraktivt att flytta hit när man vet att det ska bli skolbuss från sjuan, tror de.

Den enda fördelen de ser med Floraskolan vore att den blir ny och fräsch. Men de anser att det inte uppväger nackdelarna. De tycker att högstadiet ska vara kvar i Örjansskolan som anses okay rent lokalmässigt.

Till Ursviken?

En variant på alternativ 3 är att Örjansskolan och Ursviksskolan slår ihop sina högstadier. Ungdomarna ska antingen gå i Ursviken eller Skelleftehamn. Låg- och mellanstadierna finns kvar på respektive ort.

– Så onödigt, utbrister Aron Lindholm. Om båda skolorna finns kvar, kan väl båda ha kvar sina högstadier!

Eleverna tycker att skolskjuts till Ursviken skulle vara bättre än till stan. Främst för att det är närmare.

– Man skulle kunna cykla eller ta moped ibland, säger Emilie. Vi känner också Ursvikarna en del, så de skulle inte vara helt främmande.

Läsa hela: Här är rapporten i sin helhet. 

undefined
Bevara högstadiet i Örjansskolan. Det tycker fr v Aron Lindholm, 6:an, Emelie Holmberg, 9:an, Benjamin Warg, 8:an, Malou Larsson, 7:an, Theodor Eriksson, 8:an. Foto: Yvonne Rönngren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!