Så påverkas du av coronapandemin: Vården – skolan – handeln – trafiken

För bara några månader sedan visste få oss av ens vad ett coronavirus var. Det var då. I dag påverkar det i stort sett varje aspekt av våra liv. Och det ser ut att fortsätta göra det ett tag. Här listar Norran vad som gäller – för tillfället.

Viruset påverkar nästan alla aspekter av livet.

Viruset påverkar nästan alla aspekter av livet.

Foto: Norran

Skellefteå2020-04-11 08:00
undefined
Viruset påverkar nästan alla aspekter av livet.

Sjukvården

Region Västerbotten har höjt beredskapsläget och samlat regional krisledning.Det innebär att man ser över samtliga sina verksamheter för att kunna klara den vårdbelastning som väntas. Det handlar bland annat om att ordna fler vårdplatser, resurser och personal dit detta behövs. För patienter innebär att det flera av de icke akuta operationerna ställs in. Det innebär också att den som är sjuk, även med milda symtom, uppmanas boka om inplanerade vårdbesök. Den 18 mars infördes besöksförbud på regionens sjukhus, samt vid sjukstugornas vårdavdelning.

Direktrapport: Senaste nytt om coronaviruset
undefined
Den som upplever förkylningssymtom får boka om sitt vårdbesök.

Hälsocentralen

Än så länge fortsätter mycket av hälsocentralernas aktivitet som vanligt. Den som upplever symtom som påminner om förkylning eller influensa ska dock boka om sina planerade besök. Den som kommer med symtom till hälsocentralen kan få vända i dörren – då vården försöker hålla infekterade och icke infekterade patienter isär. Den som känner sig sjuk och misstänker att man drabbats av covid-19, ska i första hand ringa till 1177. Där guidas du vidare.

undefined
I tältet utanför Skellefteå lasarett testas personer över 70 år med symtom för covid-19.

Folktandvården

Den som har förkylningssymtom måste boka om sitt besök till senare. Folktandvården kallar inte längre patienter som är 70 år eller äldre för rutinundersökningar.

undefined
Gymnasielever undervisas på distans. Både högskoleprov och nationella prov har ställts in.

Gymnasieskolan

Den 18 mars uppmanade Folkhälsomyndigheten alla Sveriges gymnasieskolor, högskolor och universitet att hålla stängt och övergå till distansundervisning.

Det har först diskussioner om att öppna upp för att sistaårseleverna kan få komma tillbaka till gymnasieskolan. Vårens högskoleprov har ställts in, så även årets resterande nationella prov.

Grundskolan

Samtidigt som gymnasieskolorna stänger – klubbar regeringen en lag som även möjliggör en nedstängning av landets grundskolor. Samtliga rektorer har tagit fram planer för hur detta ska se ut, om beslutet kommer. I Skellefteå får alla femteklassare egna skoldatorer för att underlätta eventuell distansundervisning.

Folkhälsomyndigheten har lämnat utförliga riktlinjer till hur skolorna ska arbeta för att dämpa smittspridning. Råden rör alltifrån hur man ska agera om en elev blir sjuk under skoldagen, städ- och hygien­rutiner och hur lektioner och social samvaro kan anpassas.

undefined
Grundskolan är öppen, men eleverna uppmanas hålla avstånd och skickas hem vid minsta förkylningssymtom.

Mataffärer och handel

Den 1 april kom nya riktlinjer för handeln. Det handlar om att begränsa antalet kunder i butikerna och se till att de håller avstånd. Exempelvis med skyltar och punkter på golvet som visar vilket avstånd vi ska hålla i köer.

Flera butiker och gallerior i Skellefteå har också dragit ned på sina öppettider. Butikerna har infört åtgärder för hindra smittspridning, exempelvis ställs handsprit ut i större utsträckning. Många butiker skärper städrutiner och vissa klädbutiker har stängt sina provhytter.

undefined
När coronaviruset började sprida sig hamstrade folket toapapper.

Lokaltrafiken

För kollektivtrafiken gäller sedan den 1 april att trafiken ska köras i den omfattning som behövs för att ”minska risken för trängsel.” Det ska vara ett begränsat antal passagerare i fordonen och passagerare ska informeras om hur de minskar risken för smittspridning. Skellefteå buss meddelade i början av april att de tappat cirka hälften av sina resenärer, men bolaget har än så länge inte dragit ned på antalet turer. Det allmänna rådet till passagerare är att undvika att resa i rusningstid, och att undvika onödiga resor.

Skellefteå buss har för förarnas skull skärmat av raden av platser precis bakom föraren på båda sidor om mittgången. Bolaget städar också oftare än vanligt.

Ekonomi

Flera banker öppnar upp för att erbjuda kunder att slippa amortera på sina lån. Karensavdraget har tillfälligt slopats, så även kravet på läkarintyg. Under rådande situation har Försäkringskassan beslutat inte kräva läkarintyg förrän du varit hemma i 21 dagar. Den som inte får arbeta på grund av att den kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom kan få smittbärarpenning. För detta krävs ett läkarintyg. Regeringen har tillfälligt sänkt arbetsgivaravgifterna.

Idrottsföreningar

Det flesta evenemangen är inställda inom sportens värld. Det som fortfarande inte är nedstängt är träningsmatcher i fotboll – men där ändras direktiven ständigt. I nuläget är tanken att de lokala fotbollsserierna från division IV på herrsidan och division III på damsidan ska spelas som planerat. Serierna som spelas på förbundsnivå planeras att sätta igång i slutet av maj.

Omklädningsrum är också stängda och spelarna byter om och duschar hemma innan och efter träning och match. Det finns också rekommendationer att man inte ska "stänga" in idrottare i slutna rum – samt att handsprit ska tillhandahållas.

När det gäller träning så är det upp till varje förening att ta beslut om verksamheten – men de flesta idrotterna som tränar inomhus har mer eller mindre avslutat säsongerna och FHM rekommenderar att man tränar utomhus. Bland annat har KFUM Skellefteå Basket gjort försök att flytta sina träningar utomhus där man skottat fram basketplaner i kommunen.

När det gäller Broarna Runt så har det ställts in och istället kan de löpsugna ställa upp i ett "virtuellt" lopp där man själv springer och rapporterar in tiderna till Skellefteå AIK:s hemsida.

Kultur och nöje

Mycket inom kultur- och nöjesvärlden har ställts in. Lokalt har bland annat Västerbottensteatern stoppat sin återstående vårrepertoar, Riksteatern har ställt in sina turnerade föreställningar och stora konserter som Molly Sandén och Eric Gadd har skjutits fram till hösten. Nordanå har också stängt.

Samtidigt skapas nya alternativ när det är svårt att möta publiken fysiskt. Till exempel så satsar teateravdelningen Unghästen på digital improteater efter påsk, 15 april sänder Kulturföreningen Mullberget och Skellefteå Musikaliska två konserter live på norran.se samt sina egna sociala medier.

Resor

I mitten av mars började flygtrafiken till och från Skellefteå Airport att sina. Den 4 april såg det ut som att SAS helt skulle sluta flyga till Skellefteå Airport, men ett par dagar senare meddelades att Skellefteå får tillbaka flygtrafiken. Gemene man bör dock noga överväga om resande inom landet är nödvändigt just nu. Och UD avråder från samtliga utlandsresor. Invånare uppmanas också undvika fjällresor över påsk. Man vill undvika smittspridning, men också att sjukvård i glesbygd ska bli överbelastad. Hur länge ska vi hålla oss på hemmaplan? UD:s rekommendation gäller till och med den 15 juni. Men Anders Tegnell, statsepidemiolog, tror att vi kommer att få avstå utlandsresor åtminstone hela sommaren.

Religion

Många församlingars verksamhet påverkas också. Exempelvis: Pingstkyrkan i Skellefteå stänger kyrkan men personer uppmanas istället följa gudstjänster i realtid via församlingens youtubekanal.

Även Svenska Kyrkan pausar en hel del av verksamheten. Söndagsgudstjänst fortsätter att firas – men besökare räknas in så att maxgränsen för antalet personer inte överskrider den tillåtna gränsen. På Svenska kyrkans hemsida finns också en länk med information om hur gudstjänsten kan firas i hemmet.

Social samvaro

Vi uppmanas alla stanna hemma om vi upplever symtom som snuva, hosta eller feber. Det gäller även den som bara känner sig lite sjuk. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Vi uppmanas också stanna hemma ytterligare två symtomfria dagar. Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, sa den 1 april: ”Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning. De nya allmänna råden innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar.”

Den som är över 70 år uppmanas begränsa sina sociala kontakter ”så mycket som möjligt.” Inte besöka affärer, vistas i folksamlingar eller åka kollektivtrafik. Ta hjälp av anhöriga och grannar att handla. Stanna hemma så mycket som möjligt. Promenader uppmuntras dock!

undefined
Du ska hinna sjunga ”Blinka lilla stjärna” – under tiden du tvättar händerna. Saknas möjlighet till tvätt kan man sprita händerna istället.

Handhygien

Vi ska tvätta händerna ofta och noga, i cirka 30 sekunder, och i avsaknad av vatten använda handsprit. Vi ska hosta och nysa i armvecket och vi ska försöka undvika att röra vid ögon, näsa och mun. Då ska vi tvätta händerna: När vi kommer hem eller när vi kommer till arbetet efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök.

undefined
Det finns flera coronavirus, varav sju stycken kan hoppa mellan djur och människor. Viruset som upptäcktes i Kina i slutet av 2019 (SARS-coronavirus-2) kan ge upphov till sjukdomen covid-19 hos människor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om