Så kunde misstänkte mördaren gripas: Här hittades 21-åringen av polishunden

Den mordmisstänkte 21-åringen flydde från brottsplatsen. Men från att den första polispatrullen kom till platsen tog det bara nio minuter innan mannen greps. Detta tack vare en polishund som spårade upp 21-åringen.

Utredningen visar hur den 21-årige mannen flydde från bostaden – men snabbt kunde hittas tack var polisens hundpatrull.

Utredningen visar hur den 21-årige mannen flydde från bostaden – men snabbt kunde hittas tack var polisens hundpatrull.

Foto: Christoffer Åhlund

SKELLEFTEHAMN2019-03-21 18:00
undefined
Det tog bara nio minuter för polispatrullen, med hjälp av en polishund, att spåra 21-åringen från fastigheten till centrala Skelleftehamn där han greps.

Det var på söndagsmorgonen som polisen larmades till en fastighet i Skelleftehamn. Snabbt uppstod misstankar om att ett grovt brott inträffat. En 21-årig man greps strax efter händelsen.

På onsdagen lämnade åklagare Marie Andersson in en häktningsframställan till Skellefteå tingsrätt.

Så sannolika skäl

Där framgick att det grova våldsdådet inträffade strax efter klockan fyra på söndagsmorgonen.

Skellefteå tingsrätt beslutade att 21-åringen ska sitta häktad. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden.

Här är några av Norrans artiklar om det dödliga våldsdramat:

Åklagaren om mordutredningen: ”Vi har en ganska bra bild av vad som hänt”Så kartläggs misstänkte mördaren – och offret: ”Vi har flera viktiga vittnen”Misstänkte mördarens advokat: ”Han ser fram emot en noggrann polisutredning”

Norran kan i dag berätta hur det gick till när den misstänkte mördaren greps av polisen.

Rasem Chebil vid polisen i Skellefteå är spaningsledare för mordet. Han berättar att ett par polispatruller redan befann sig i Skelleftehamn på söndagsmorgonen vid den aktuella tidpunkten för mordet.

Greps på nio minuter

– Vad det inledande polisärendet handlade om kan jag inte kommentera. Men en av patrullerna hade med sig en polishund. Den första polispatrullen var på plats vid fastigheten i Skelleftehamn klockan 04.28. Där kunde man konstatera att det fanns en död person i lägenheten, och det uppstod misstankar om att ett grovt våldsbrott inträffat, säger Rasem Chebil.

Vad hände sedan?

– En åtgärd var att en av patrullerna, med hjälp av polishunden, började spåra med utgångspunkt från lägenheten. Nio minuter senare kunde en man gripas, det var den man som nu sitter häktad misstänkt för mord. Gripandet skedde utomhus i centrum av Skelleftehamn.

undefined
Utredningen visar hur den 21-årige mannen flydde från bostaden – men snabbt kunde hittas tack var polisens hundpatrull.

Försökte han fly, låg han gömd, uppstod dramatik?

– Jag kan säga att gripandet var odramatiskt. Han var i rörelse och låg inte gömd, det är vad jag kan bekräfta, svarar Rasem Chebil.

Eftersom det råder förundersökningssekretess vill Rasem Chebil inte kommentera exempelvis vad vittnen sagt till polisen i inledningsskedet, om andra personer hade lämnat lägenheten efter våldsdramat eller om fler personer fanns i 21-åringens närhet när denne greps.

undefined
Som mest har ett 30-tal poliser i Skellefteå och Umeå arbetat med mordutredningen efter våldsdådet i Skelleftehamn i söndags.

Men Rasem Chebil påpekar:

– Den här typen av snabba och gedigna förstahandsåtgärder av samtliga inblandade poliser den här natten och morgonen innebar en viktig framgångsfaktor för att snabbt komma vidare i brottsutredningen, inte minst när det finns misstankar om ett mycket allvarligt våldsbrott.

Mer i detalj, varför är det viktigt?

– Till exempel att polisen så snabbt som möjligt får tag på alla personer som vistats intill en brottsplats och att hitta en eller flera misstänkta personer. Det gäller också att snabbt få grepp om vilka vittnen som finns och vidta nödvändiga åtgärder för att säkra vad de kan ha sett och hört.

”Säkra tekniska spår”

– Det handlar förstås även om att säkra så många tekniska spår som möjligt, allt från föremål som kan ha använts vid brottet till dna-spår och fingeravtryck. Goda förstahandsåtgärder ska också utesluta alternativa gärningsmän, vilket är något som försvaret ibland vill lyfta fram, fortsätter Rasem Chebil.

Det handlar helt enkelt om att få en så rättssäker förundersökning som möjligt. Det är viktigt, inte minst för den som misstänks för ett brott.

Mordutredningen bedrivs i samarbete mellan grova brott-avdelningen i Umeå samt polisen i Skellefteå.

– Som mest har det handlat om ett 30-tal poliser som arbetat med förundersökningen. Efter häktningen blir det inte lika många, men ett stort antal poliser fortsätter att jobba med olika utredningsåtgärder, säger Rasem Chebil.

Här är några av Norrans tv-inslag om morddramat:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!