Vid onsdagens möte i barn- och grundskolnämnden kom ärendet upp som hade väckts av Lentia Hellman, Moderaterna. Hon ville att beslutet om flyttat högstadium skulle tas av fullmäktige. Hon menade att det dels var i strid med kommunallagen att en tjänsteman får ta ett så viktigt beslut, dels att beslutet skulle strida mot en policy som kommunfullmäktige i Skellefteå satt upp.
Men nämnden menade att fullmäktige bara ska ha frågan om det handlar om nedläggning av en hel skola, och så är inte fallet i ärendet om Jörn.
Eftersom beslutet innebär att säkra kvalitén på elevernas studier anses också att beslutet inte strider mot kommunallagen.
Läs mer: Här är synpunkterna från andra partier
Till mötet hade tjänstemännen fått i uppgift att snabbutreda olika alternativ.
När det gäller förslaget att eleverna bara åker till Boliden två dagar i veckan för vissa ämnen, och i övrigt går kvar i Jörn, så anses det inte bra.
– Det är ingen hållbar lösning. Ungdomarna skulle få en splittrad vardag med kompisar och lärare på två skolor.
- Vi gör bara sådana lösningar när vi evakuerar skolor vid reparationer, säger Jan Söderström, för- och grundskolechef.
Stafettlärare
Det har också föreslagits ett system med stafettlärare.
– Det skulle inte bli attraktiva tjänster. Det skulle bli precis som med de vanliga lärartjänsterna i Jörn, att många söker sig bort från dem när det dyker upp lediga tjänster närmare stan, fortsätter Jan Söderström.
Han säger att det inte finns några överblivna lärare att beordra till sådana tjänster. Skulle man beordra lärare som redan i dag har en tjänst på någon skola vore det risk att den läraren söker en annan tjänst så snart den är ledig, eller lämnar kommunen.
"På sikt skulle det innebära att kommunen får ännu svårare att rekrytera medarbetare" står det i underlaget till beslut.
Fjärrundervisa hel klass
Centerpartiet hade föreslagit ett försök med fjärrundervisning.
"Det passar när enskilda elever har lektion och det kan vara en dialog lärare-elev. Men vi tror inte på den lösningen för hela klasser", skriver förvaltningen.
- Det finns regler kring hur man får arrangera fjärrundervisning. Just nu är det bara för modersmålsundervisning, säger förvaltningschef Anders Bergström.
Ringde inte lärare
Gruppen i Jörn som jobbar mot elevflytten har raggat lärare och sagt sig hittat tre som uppgett att de kan tänka sig att jobba i Jörn. De har skickat namnen på lärarna till Jan Söderström.
– Men vi har inte ringt dem och hört om deras intresse, så går inte professionell rekrytering till. Ingen av dessa personer har sökt någon av de tjänster som tidigare varit utlysta, och ingen av dem har hört av sig till rektor nu när de fått veta att vi har lärarbrist, säger Jan Söderström.
Kan få böter
Ännu ett argument som tagits fram i utredningen är att kommuner kan drabbas av vite om de har för få behöriga lärare. Det har drabbat en skola i Göteborgs kommun som fick betala 600 000 kronor.
Övrigt som nämns är att det enligt Sveriges kommuner och landsting kommer att saknas mer än 65 000 lärare i Sverige år 2020. För Skellefteå kommuns del är rekryteringsbehovet 290 nya lärare under samma tid.
Övriga argument
Det nämns också att aktuell skolforskning visar att den utbildande lärarens roll är absolut viktigast för elevernas lärande och reslutat.
Det påpekas också att skolan jobbar med mycket systematiskt kvalitetsarbete, och om den ska fungera måste läraren vara utbildad och kunna de begrepp som används.
Till sist påpekas att Furuskolan i flera år haft en ekonomi som inte är i balans.
Den höga personalomsättningen bland lärare har ökat sedan i höstas. Just nu finns behöriga lärare till 35 procent av ämnena.
Ska utreda lokalerna
På mötet bestämdes att det nu ska tas en dialog med support och lokaler angående Furuskolans lokaler.
– De ska ge förslag på hur vi nu kan renovera dem, säger Fredrik Stenberg.
Sedan tidigare har det argumenterats för att flytten av högstadiet i princip bara görs för att klara nästa års undervisning. Det skulle förklara varför flytten bara är en flytt och inte en nedläggning.
Oklart vilka som ska rymmas
Kärnfrågan är då om man vill renovera lokaler som bara räcker till förskoleklass-sexan, eller om det behålls möjligheter att även rymma sjuan-nian om de på lång skikt skulle flytta tillbaka.
– Vi vet inte hur förslaget kan bli. Vi kan i dag inte säga om man bygger bort sjuan till nian, eller om det går göra ett förslag så att utrymmet trots allt finns kvar, säger Fredrik Stenberg.
I Furuskolan går i dag 142 elever. I höst flyttar 33 till Boliden och 109 blir då kvar i förskoleklass-sexan.