Monteringen av stomme för Sara kulturhus har pågått i ett halvår. Cirka en tredjedel av de stora delarna i korslimmat trä har nu rests, de finns i delen längst mot norr.
Där har huset nu fått sitt yttertak och den blå lyftkranen har monterats ner.
Vi går in i huset via det blivande biblioteket, där det inte finns så mycket att se just nu, mest bara ett tomt betonggolv.
Istället söker vi oss upp till nästa våning och norra entrén. Där finns stora glasväggar på plats som är blivande foajé för teatersalongerna.
Den svarta boxen
Största rummet så här långt är den mellanstora salongen, den som Västerbottensteatern ska ha och kallas ”black box”.
Den ska kunna ta 300 åskådare, som antingen sitter på den utskjutbara läktaren eller på stolar runt om i lokalen.
– Den ska vara väldigt flexibel. Lokalen har inga fönster så den går mörklägga helt, förklarar Erik Johansson, byggledare på Skellefteå kommun, support och lokaler.
– Det blir väldigt avancerad teknik. Ovanför taket finns maskinrum, varifrån man kan hissa föremål upp och ner. Även från scenkällaren kan man hissa kulisser och rekvisita.
Rummet är 14 meter till tak, så teaterns scenografer får mycket plats att jobba med.
Den allra största salongen, gästscenen, är ännu inte byggd. Den blir ännu ännu mer avancerad, och blir också betydligt större, med en möjlig publik på 1 200 personer.
Fler scener
Men vi går vidare i det befintliga. Mot norr finns den lilla salongen , som kallas "lilla black box", den ska bland annat användas av Unghästen. Där blir det en indragbar läktare för 100 åhörare.
En trappa upp hittar vi repetitionslokalen som har stora fönster ut mot norr.
– Arkitektens idé är att man ska se att folk jobbar och bli nyfiken på resultatet, säger Erik Johansson.
Kontorslandskapet
Övrigt i denna del av huset är verkstad för teatern samt ett öppet kontorslandskap för alla anställda i huset. Dessutom finns ett område med loger för gästande skådespelare och artister.
Från verkstäderna går en smal öppning med fyra våningar i takhöjd fram till stora portar mot scenerna. Där ska alla tillverkade kulisser köras, och korridoren går i teatervärlden under benämningen ”faret”.
Måla brandskydd
I några av rummen har värmen satts på.
– Nästa vecka kopplas vi in på fjärrvärmen och då ska vi värma ännu fler rum, säger Håkan Högdahl, kommunens projektledare för kulturhuset.
Inom kort ska den invändiga brandskyddsmålningen börja. Allt trä i stommen behandlas innan man sätter på några andra material. Där träet ska synas är behandlingen genomskinlig och då tillsätts även medel som ska hindra att träet gulnar.
Just för tillfället jobbar cirka 55 personer på bygget, men efter jul blir de fler, cirka 100. De nya ska då främst jobba med installationer.
Mest komplext: Stora scenen
Näta stora steg utvändigt är stommen för gästscenen, monteringen börjar om en dryg vecka.
– Den blir mest komplex att göra. Ingen har byggt med så höga väggblock av trä förut, de blir 25 meter höga. Vi blir först i världen, säger Erik Johansson.
I april börjar hotellet i höghusdelen staplas upp, det görs med färdiga och självbärande moduler.
Till sommaren ska alla väggdelar vara på plats ända ner till Kanalgatan.
Ansvariga för kulturhusbygget: Budgeten är tuff, vi sparar hela tiden