Så är reglerna för att belysning kan räddas på landsbygden

Alla lampor på landsbygden kan inte räddas om Skellefteå kommun genomför sitt senaste förslag. Det blir områden kvar där byar måste betala. Många lampor blir också utom all räddning.

Typiskt gatlyse i by. Vid nyanläggning kommer det att bli närmare mellan stolparna, det får inte vara sådana här mörka partier.

Typiskt gatlyse i by. Vid nyanläggning kommer det att bli närmare mellan stolparna, det får inte vara sådana här mörka partier.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2019-02-26 18:00
undefined
Typiskt gatlyse i by. Vid nyanläggning kommer det att bli närmare mellan stolparna, det får inte vara sådana här mörka partier.

Som Norran berättade i går är en ändring på gång av regeln om 40-procents finansiering. Det nya förslaget innebär att byarna inte behöver betala alls när de får nya lampor som följer reglerna.

Kommunen byter fot om gatlysena – lovar att byar inte behöver betala

Avgörande för om lampor är inom regelverket görs av belysningsavdelningen. De har då följande regler att hålla sig till, beslutade av kommunfullmäktige 11 september 2017:

Så är reglerna

Alla fastigheter som räknas ska ha fast boende året om.

För att komma på fråga ska det finnas minst tre hus som är max 200 meter från varandra.

Husen ska också vara max 200 meter från den belysta vägen.

Varje hus kan bidra med max två lampor.

Om det uppstår mörka områden mellan belysta områden, kan kommunen betala två extra lampor om byn betalar resten. Hela det svarta området ska överbryggas.

Kortare avstånd

Lamporna ska nu sättas närmare varandra än tidigare, det får vara maximalt 50 meter. Avstånden var ofta större i gamla anläggningar.

Det anses att svarta områden mellan lamporna blir farligt, och invaggar både den oskyddade trafikanten och bilisten i en falsk säkerhet.

Oeniga om mätmetod

När reglerna bestämdes var partierna eniga, förutom en punkt. Moderaterna och centerpartiet ville räkna 200 meter mellan utfarterna från gårdarna, och inte mellan själva husen. Då behöver inte hus som har lång uppfartsväg bli uteslutna. Men övriga partier röstade igenom de regler som nu gäller.

Anledningen till att man mäter avstånd mellan hus är att det finns ett färdigt digitalt system som man kan använda. Att mäta närhet mellan hus kan också vara en fördel när vägen är kurvig.

Hälften klarar inte regler

Belysningsansvarige Anders Saadio säger att kommunen sköter cirka 9 800 gatlysen utanför planlagt område. Cirka hälften uppfyller inte reglerna, alltså runt 5 000 stycken..

– Men så många kan inte räddas kvar även om boende vill betala. Många lampor ska bort vid ombyggnader på platser där ingen eller få bor. De kan inte räddas kvar med stöd i reglerna. Det är bara för att överbrygga mörka partier som byar kan betala för lampor.

Få en tröstlampa

På ställen där folk förlorar belysningen finns en kompensationsåtgärd. Den innebär att fastighetsägaren får sätta upp en lampa just vid infarten till gården och får då 60 procent i bidrag, max 5 000 kronor. Elen får man betala själv.

– Sådana lampor kommer trafikverket knappast att tillåta, de blir nog bara möjliga på kommunens vägar, säger Anders Saadio.

Där anläggningar släcks ner för att de inte klarar reglerna kan de överlåtas till boende. Då tar de fullt ansvar för driften och om det finns enstaka lampor som klarar belysningsreglerna får man ett årligt bidrag för dem.

Här finns reglerna, se sid 104

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!