När det är dags för en patient att åka hem från sjukhuset, och denne är i behov av hjälp med transporten, så är det vården som gör en bedömning av vilket fordon som behövs. Sedan kontaktar de Reseservice, som i sin tur beställer resan från den leverantör som de har avtal med. I detta fall Skellefteå Taxi.
– När vi fick kännedom om vad som hänt vid den här sjukresan lade vi in en avvikelse och jag har sedan lyssnat av samtalet där den här resan beställdes. Det framgår inte att patienten är i behov av en bil med lågt insteg, säger avdelningschefen Simone Öhrner.
TV: Ulla, 92 år, berättar om skräckupplevelsen: ”Jag kände mig helt maktlös”
– Vi på Reseservice har ju ingen diagnos på patienten, så det är väldigt viktigt att vi får rätt information från vården. Det är alltid vården som avgör vilka behov patienten har och om det behövs en viss typ av fordon.
Hur fungerar det överlag med sjukresorna i Skellefteå?
– Det är klart att det finns vissa tider på dygnet då trafiksituationen i Skellefteå ställer till det, men överlag fungerar det bra och vi har en bra dialog med Skellefteå Taxi, säger Simone Öhrner.
Anna-Karin Nilsson, avdelningschef ortopedavdelningen i Skellefteå, säger så här om det som inträffat:
– Det är olyckligt det som hänt Ulla och vi har tittat närmare på händelsen. Tyvärr har redan hårt belastade sjuksköterskor i uppgift att koordinera patienternas resor vilket i det här fallet har lett till att vi missat att ange vilken typ av fordon patienten behövde.
Vad gör ni för att undvika att detta händer igen?
– Vi kommer att se över våra beställningsrutiner så att det alltid framkommer om det finns ett särskilt behov. Det som är självklart för en profession är inte alltid självklart för en annan när vi kommunicerar, säger Anna-Karin Nilsson.
Läs också:
Sjukresan blev en mardröm – 92-åriga Ulla fick vänta i timmar på lasarettetTaxis vd: ”En rad misstag ligger bakom händelsen”