Replik: Ohederligt av Vårdföretagen och SPF Seniorerna

Replik. Att antyda att verksamhet kommer att försvinna, och äldre ställas utan omsorg, när företag lägger ned är ohederligt. Det är kommunen som har ansvaret för att den finns oavsett om utföraren är privat eller offentlig.

Not Found2018-01-21 09:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Håkan Tenelius (näringspolitisk chef Vårdföretagarna), Eva Erikssons (ordförande SPF Seniorerna) och Ingemar Sandströms (SPF Seniorerna Västerbottensdistriktet) debattartikel ” En vinstbegränsning drabbar äldre i Västerbotten”, publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 10 januari 2018.

542 äldre personer i Västerbottens län drabbas om vinstbegränsningar införs för företag inom äldreomsorgen, hävdar Vårdföretagarna tillsammans med SPF Seniorerna.

PRO är av en annan åsikt och vill se ett stopp för företagens vinster på de äldres bekostnad. Skälen till detta är flera.

Att antyda att verksamhet kommer att försvinna, och äldre ställas utan omsorg, när företag lägger ned är ohederligt. Välfärdsföretagen bedriver en skattefinansierad verksamhet som är behovsstyrd. Det är kommunen som har ansvaret för att den finns oavsett om utföraren är privat eller offentlig.

Tror Vårdföretagarna och SPF Seniorerna att det inte fanns någon vård och omsorg om äldre innan de vinstdrivande företagen dök upp?

PRO har ingenting emot seriösa företag som drivs med engagemang. Men om företag stänger förändras varken behovet av omsorg eller finansieringen. Skatteunderlaget kommer snarast att öka då en större andel av resurserna faktiskt kommer att gå till verksamhet och inte till vinster.

Äldreomsorgen är redan ekonomiskt pressad och resurserna har systematiskt minskat över tid.

Det är PRO:s bestämda åsikt att varje skattekrona inom äldreomsorgen ska komma de äldre till del. Marginalerna inom äldreomsorgen är i dag så små att det inte finns något utrymme för att ta ut vinst utan att det sker på bekostnad av kvaliteten.

Upphandlingssystemen, styrning och uppföljning har fragmentiserat vården och omsorgen.

Äldre multisjuka har ofta behov av insatser från hemsjukvård, hälso- och sjukvård och hemtjänst. Detaljstyrning, fler aktörer och krav på konkurrensneutralitet har försvårat förutsättningarna för en sammanhållen vård och omsorg, samtidigt som utvecklingen går mot att allt fler sjuka äldre vårdas hemma.

PRO vill se verklig valfrihet som ger äldre personer ett reellt inflytande över den hjälp de får.

Antalet icke vinstdrivande aktörer måste öka. På det sättet kan vi värna valfrihet för äldre i äldreomsorgen utan att riskera en sämre kvalitet.

Christina Tallberg ordförande PRO Ulla Holmberg ordförande PRO Västerbotten 18541284