Replik: Låt oss göra ett handslag för den svenska landsbygden

Replik. När den S-ledda regeringen tillträdde lade vi om politiken. Vi vill utveckla den svenska modellen och öka tryggheten i hela landet. Klyftan mellan stad och land, samt den mellan kust och inland, som växt under år, ska nu slutas.

Foto: Anders Wiklund/TT

Not Found2018-04-02 19:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Replik på Helena Lindahls (C), riksdagsledamot från Västerbottens län, debattartikel ”Regeringens satsning är ingen satsning” publicerad i Norran och på norran.se fredagen den 23 mars 2018.

Låt oss komma ihåg att under lång tid har svensk landsbygd och glesbygd försummats av tidigare regeringar, oavsett partifärg.

När den S-ledda regeringen tillträdde lade vi om politiken. Vi vill utveckla den svenska modellen och öka tryggheten i hela landet. Klyftan mellan stad och land, samt den mellan kust och inland, som växt under år, ska nu slutas.

Regeringen har målmedvetet drivit en politik för att förbättra villkoren för att bo, leva, arbeta och driva företag i hela Sverige. Några exempel är mångmiljardsatsningarna på bredband, på service på landsbygden, på fler statliga servicekontor, livsmedelsstrategin och satsningar på lärcentra och lanthandel.

I ett första steg tvingades vår S-ledda regering att städa upp efter den borgerliga regeringens många förlustaffärer, som Postnord och Vattenfalls Nuon-affär.

Det har tagit tid att få ordning på underskottet i statsfinanserna. Men när vi nu lyckats med detta finns det utrymme för viktiga satsningar. Vi har kommit en bit på vägen i arbetet med att utveckla landsbygdspolitiken. Nu vill vi mer.

Landsbygdspropositionen är ett viktigt steg i arbetet, och nog hade vi förväntat oss att Centerpartiet, med sin annars höga svansföring i frågan, skulle se positivt på att vi nu är redo att ta nästa steg i kursomläggningen för landsbygden. Med den förankrar vi nu en sammanhållen politik för svensk landsbygd tillsammans med riksdagen.

Med landsbygdspropositionen går regeringen vidare med merparten av landsbygdskommitténs förslag. Vissa har redan förverkligats och andra kommer regeringen fatta beslut om under våren. För de förslag som kostar pengar har regeringen avsatt 1,5 miljarder kronor 2019 och 2020 och därefter 400 miljoner kronor årligen.

Några exempel på satsningar kopplade till landsbygdspropositionen är:

- Stärka lantbrukarnas förutsättningar i norra Sverige genom att höja Norrlandsstödet.

- Höja transportstödet så att stödet når fler företagare i norra Sverige.

- Förbättra digitaliseringen hos företag på landsbygden.

- En ny satsning på enskilda vägar

- Förbättrad möjlighet till finansiering för landsbygdsföretag.

- Innovation. Regeringen vill se till att företag på landsbygden får hjälp med att förverkliga sina idéer och ta del av ny kunskap.

- Rätt utbildad personal för kompetensförsörjning. Regeringen vill öka möjligheterna till distansutbildning och se över frågan om avskrivning av studielån.

- Vi vill införa en statlig servicegaranti som garanterar statliga servicekontor i hela landet.

Det kommer att ta tid att lösa alla de utmaningar som landsbygden står inför. Om vi ska lyckas åstadkomma en verklig förändring och en positiv utveckling måste både Centerpartiet och väljare ta ställning till om nya skattesänkningar från en moderatledd regering verkligen är den rätta vägen.

Socialdemokraternas bestämda uppfattning är att det enda sättet att realisera vår vision om en levande landsbygd är genom att vi tillsammans gör ett stabilt långsiktigt handslag för Sveriges lands- och glesbygd. Det är dags att Centerpartiet slutar peka finger och i stället tar chansen att skapa riktig förändring.

Vi Socialdemokrater har lagt om kursen. Vi är långt ifrån färdiga, men riktningen är tydlig; den geografiska klyftan i landet ska slutas.

Nu bygger vi ett land som håller ihop.

Isak From (S), riksdagsledamot från Västerbottens län

Debatt: Regeringens satsning är ingen satsning