Replik: Landets seniorer har fog för sin oro

Replik. Om omsorgsföretag tvingas bort kan ingen garantera att de äldreboenden de drivit i egen regi finns kvar. Få kommuner lär ha ekonomisk beredskap att överta dessa verksamheter. De äldreboenden som företagen planerar att bygga kommer inte till stånd.

Not Found2018-01-25 15:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Christina Tallbergs (ordförande PRO) och Ulla Holmbergs (ordförande PRO Västerbotten) replik ” Ohederligt av Vårdföretagarna och SPF Seniorerna”, publicerad på norran.se söndagen den 21 januari 2018.

Regeringens förslag att begränsa vinster i välfärdsföretag kommer att leda till att fullt fungerande verksamheter tvingas till avveckling.

Det är bland annat de äldres omsorg som riskerar att stängas ned.

Att Vårdföretagarna och SPF Seniorerna påpekar detta beskriver PRO i en replik på norran.se som ohederligt.

Men om något är ohederligt så är det att presentera ett förslag om vinstbegränsning utan att göra en ordentlig analys av följderna. Det är knappast att värna om landets seniorers intressen att inte ta de äldres, kommunernas och verksamheternas varningar om konsekvenserna på allvar.

Det tillåtna överskottet i det förslag som regeringen nu går vidare med blir för de flesta enskilda utförare inom vård och omsorg så lågt att verksamheten inte kan drivas långsiktigt. Med näsan strax ovanför vattenytan har företagen ingen möjlighet att satsa på kvalitetshöjande insatser eller erbjuda sina medarbetare en trygg arbetsplats.

Det stämmer, som PRO också skriver, att de äldre kommer att finnas kvar även efter en vinstbegränsning, precis som kommunens ansvar att sörja för deras omsorg. Men det är naivt att tro att omsorgen kommer att fortsätta som vanligt, att verksamhet som i dag drivs enskilt helt friktionsfritt skulle övergå i kommunal drift.

Om omsorgsföretag tvingas bort kan ingen garantera att de äldreboenden de drivit i egen regi finns kvar. Få kommuner lär ha ekonomisk beredskap att överta dessa verksamheter. De äldreboenden som företagen planerar att bygga kommer inte till stånd.

Vi vet att många som valt att arbeta i privat vård och omsorg inte vill tillbaka till en anställning i offentlig sektor. Vi skulle mista ännu fler kompetenta medarbetare i äldreomsorgen i ett läge där vi tvärt om måste locka fler att välja dessa viktiga yrken.

Osäkerheten styrks av Demoskops undersökning bland kommunpolitiker från 2017. Den visar att de flesta kommuner i Sverige skulle få det mycket tufft om de privata utförarna skulle lägga ned. Det finns på de flesta platser inte beredskap för det.

Med ett växande behov av äldreomsorgsplatser utgör privata utförare en viktig del av lösningen. I dag bygger privata utförare lika mycket som kommunala, trots att de står för en avsevärt mindre andel av marknaden.

Nyligen visade också Socialstyrelsen att privata äldreboenden hävdar sig bättre på 18 av 27 kvalitetsparametrar jämfört med kommunala.

Det föreslagna vinsttaket skulle få förödande konsekvenser för dem som i dag bygger nya äldreboenden och höjer kvaliteten.

Landets seniorer har dessvärre fog för sin oro.

Håkan Tenelius näringspolitisk chef Vårdföretagarna Eva Eriksson ordförande SPF Seniorerna Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och intresseorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftsform. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt näringsliv. 18541240