Sedan årsskiftet har landstinget och det tidigare Region Västerbotten slagits ihop i en gemensam organisation. Den nämnd som hanterar de flesta av de frågor som tidigare låg under Region Västerbotten är den Regionala utvecklingsnämnden. I slutet av februari planeras ett beslut om förslaget att göra en studieresa till Hongkong. Vid de senaste årens resor har mellan 30 och 40 personer från länet deltagit.
Sedan 2015 har det som de kallar för ”regionresan” gått till Skåne, Västra Götaland, Skottland och Bryssel. Nu siktar alltså regionpolitikerna ännu längre och planerar för en resa till den tidigare brittiska besittningen och numera kinesiska, särskilda administrativa regionen Hongkong.
– Vi har deltagit vid de resorna och det tycker jag att vi kan göra om det är ett tillräckligt bra program som tillför regionen något, säger nämndens andre vice ordförande Ylva Hedqvist Hedlund (V) till VK .
Frågan ska upp igen
Att åka till Hongkong, en stad med över sju miljoner invånare, för att studera regionala utvecklingsfrågor för ett glesbygdslän menar hon dock inte är försvarbart.
– Jag kommer att reservera mig mot detta. Det kommer att kosta för mycket utifrån vad vi får. Det blir också en lång resa med flyg.
Förslaget om vart årets regionresa planerades fick nämnden vid sittande bord av tjänstemannen Thomas Hartman som är chef för enheten externa relationer och strategisk platsutveckling. Några kostnader presenterades inte då men frågan ska upp igen när nämndens arbetsutskott sammanträder den 12 februari.
– Vi har inte fått något underlag ännu men jag har bett om det till arbetsutskottet, säger Ylva Hedqvist Hedlund.
Resor till Edinburgh och Bryssel
Vid resan till Skåne 2015 deltog ett 20-tal personer. Året därpå, när resan gick till Västra Götaland, var det betydligt fler deltagare. Resenärerna var politiker och tjänstemän från hela regionen.
På Region Västerbottens webbplats beskrivs regionresan som ett tillfälle då de samlar politiker och tjänstemän från hela regionen för att bygga starkare relationer och skapa bättre förutsättningar för regional samverkan. 2016 inbjöds även intressenter och aktörer från länet, som deltog aktivt i det regionala utvecklingsarbetet.
2017 åkte 39 politiker och tjänstemän till Edinburgh i Skottland. De ville öka sin kunskap om Skottlands påverkansarbete mot den nationella och internationella nivån och få insikt i hur Brexit skulle påverka de EU-projekt som norra Sverige bedriver tillsammans med Skottland.
I fjol gick resan, där ett 30-tal personer deltog, till Bryssel för att diskutera aktuella frågor inför de kommande budgetförhandlingarna för den kommande programperioden.
Årets resa är alltså planerad att gå utanför EU. De frågor som presenterades som prioriterade för nämnden var bland annat infrastruktur och bostäder, internationalisering, export och internationellt samarbete.
I de reserutiner som Västerbottens läns landsting antog för flera år sedan står det att tjänsteresor ska ske på ett sådant sätt att påverkan på den yttre miljön minimeras. De ska också vara kostnadseffektiva och ett föredöme för andra organisationer.
”Ingen nöjesresa”
I det miljöpolitiska program, som gäller fram till år 2020, står det också att Västerbotten ska bli landets klimatsmartaste landsting, vara ett föredöme för andra landsting, företag och organisationer samt att den trafik som landstinget genererar inte ska ha en negativ miljöpåverkan.
Ylva Hedqvist Hedlund menar alltså att det inte heller är försvarbart ur miljöhänseende att resa så lång med flyg. Klimatpåverkan blir för stor.
Även Zacharias Tjäder, som är miljöpartiets ledamot i nämnden, är också tveksam till Hongkong-resan. Men om programmet är tillräckligt bra menar han att det kanske kan kompensera den långa flygresan.
– Jag har tagit del av utvärderingarna av de tidigare resorna och de har varit väldigt positiva. Vi måste alltid väga in vad vi kan få ut av resan. Vad vi kan lära oss men också vad vi kan dela med oss av, säger han till VK .
Det besked han fått om kostnaderna är att nämnden kommer att försöka förhandla fram bra priser då det handlar om en gruppresa. Det blir inte heller någon resa om det inte finns ett mycket bra program.
– Det blir ingen nöjesresa.
Monica G Engström/ Västerbottens-Kuriren