Konspiration eller krass verklighet? Alf Sundström (L) var bekymrad över det faktum att det verkar som att kommunen misslyckats i sina försök att kommunicera svårigheterna man stått inför:
– Det känns inte bra när så många vettiga människor tror att kommunen har haft en dubbel agenda i detta. Det är ett underbetyg till oss att vi inte på något sätt kunnat förklara hur situationen ser ut.
Han syftade på de protestbrev som föräldrar till barn på skolan skrivit ihop, och på den protestlista som hundratalet personer skrivit under, när det stod klart att Arjeplogs kommun inte längre kunde erbjuda skola i Slagnäs.
Kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt (S) var noga med att påpeka att det inte var av ekonomiska skäl som man stod inför beslutet.
– Det kan kanske bli en liten besparing i slutänden, men det har inte varit knäckfrågan. Vi måste inse att det inte går att bedriva en skola som följer gällande regler och lagstiftning och som ger eleverna en bra utbildning när det inte finns lärare.
Skolchefen Malin Westling fyllde i:
– Det är inte brist på kommunikation. Vi har kommunicerat i flera led och på flera sätt, såväl via personliga telefonsamtal som med flera föräldramöten och brev och vi har försökt vara öppna. Det har dock varit kort om tid, vi fick veta i april att vi skulle bli helt utan lärare på skolan. Våra direktiv från politiken har varit att fortsätta försöka, vilket vi gjorde i och med rekryteringsförsöken. Men i och med att ingen som sökte tjänsterna hade lärarbehörighet var vi tvungna att säkra höstens skolgång på något vis, därmed erbjöds alla barn plats i Arjeplog.
– Det här är inget problem som är unikt för Arjeplog och Slagnäs. Det råder extremt stor lärarbrist i hela landet. Mats Abrahamsson (S) tittade i backspegeln.
– Vi har inte fört någon tydlig politik i frågan. Nu står vi där vi står.
Elisabeth Bramfeldt (V):
– Kommunen har haft en förhoppning om att Tjintokk, som är Arjeplog kommuns största privata arbetsgivare, ska lyckas locka folk att bosätta sig i byn, men de flesta har valt att pendla till och från jobbet. Barnunderlaget är för litet, det här beslutet är för barnens bästa.
Som det ser ut nu har fyra av tio elever på Slagnäs skola valt Arjeplog som studieort. De resterande sex har börjat skolan i antingen Sorsele eller Arvidsjaur.