Polissatsning på kamerabevakning i Västerbotten: ”Umeå kan få i höst – kan även bli aktuellt i Skellefteå”

Till hösten planerar polisen i Västerbotten att sätta upp flera kameror för att bevaka brottsutsatta platser i Umeå. ”Längre fram kan det också bli aktuellt med en liknande satsning i Skellefteå”, säger Carl von Bergen vid polisen.

Den nya kamerabevakningslagen underlättar för polis, tull, kustbevakning och säkerhetspolis att kamerabevaka platser där det sker brott.

Den nya kamerabevakningslagen underlättar för polis, tull, kustbevakning och säkerhetspolis att kamerabevaka platser där det sker brott.

Foto: Hans Berggren

SKELLEFTEÅ2019-05-02 06:16
undefined
Den nya kamerabevakningslagen underlättar för polis, tull, kustbevakning och säkerhetspolis att kamerabevaka platser där det sker brott.

Tack vare Stockholm Lokaltrafiks alla bevakningskameror lyckades polisen snabbt spåra och gripa Rakhmat Akilov när han den 7 april 2017 satte sig i en lastbil och körde Drottninggatan fram och dödade fem personer och skadade ett flertal som befann sig längs den stora gågatan.

Många kameror

Från polishåll påpekas att detta är bara ett av alla tillfällen där polisen haft användning av bevakningskameror som underlättat utredningsarbetet.

Och i dag sitter det kameror på många platser runt om i samhället som bevakar platser där människor rör sig och vistas.

Kamerorna ökar tryggheten för de personer som arbetar och rör sig på platsen. Kamerorna fungerar även brottspreventivt där gärningspersoner förhoppningsvis tänker till en eller två gånger innan de begår ett brott på den bevakade platsen.

Den 1 augusti 2018 byttes den gamla kameraövervakningslagen ut mot den nya kamerabevakningslagen. Den nya lagen underlättar för polisen, tullen, kustbevakningen och säkerhetspolisen att kamerabevaka platser där det sker brott.

Här är villkoren för kamerabevakning: ”Kamerorna filmar inte in i bostäder”

– I Umeå planerar polisen att bevaka minst två platser. I dagsläget är inga beslut fattade om var kamerorna ska sättas upp men flera platser undersöks för att se om det är lämpligt, säger Carl von Bergen, som är uppdragsledare för kameraprojektet.

Effektivt verktyg

Han påpekar att kamerabevakningen är ett effektivt verktyg för polisen. Kamerorna har en särskilt viktig roll i utredningsarbetet där bildmaterial kan utgöra bevisning i förundersökningar när det har skett ett brott.

Det är inte på något sätt någon hemlig kamerabevakning som kommer ske.

undefined
Polisen får regelbundet hjälp tack vare att butiksägare sätter upp kameror, exempelvis på Coop i Byske i samband med rånet i mars 2018.

– Boende i de aktuella områdena kommer att informeras och polisen kommer även informera allmänheten via media när kamerabevakningen blir operativ. Platserna kommer att skyltas med information om kamerabevakning, sammanfattar Carl von Bergen.

Det är polisen som beslutar var kamerorna ska sitta men polisen måste ansöka om tillstånd hos Datainspektionen för att kamerabevaka platsen.

Tänkbara platser och tidsschemat för kamerabevakningen i Umeå?

– I dagsläget går jag inte in på vilka platser som kan bli aktuella eller hur många kameror det kommer att handla om. Men preliminärt kan kamerorna vara på plats och i gång tidigast sent i höst, säger Carl von Bergen.

undefined
Efter att kameror installeras till hösten i Umeå kan det även bli aktuellt med att polisen i Skellefteå får sätta upp kameror på brottsutsatta platser.

Vad baserar polisen sina val av plats där kamerabevakningen ska ske?

– Dessa val baserar sig ytterst på brottsligheten på den aktuella platsen.

Vad gäller för Skellefteå, aktuellt med kameror även där?

– Det finns just i dag inga planer, men det kan ske i framtiden att vi även i Skellefteå kommer att ha kamerabevakning på en eller flera platser, svarar Carl von Bergen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!