Polisens viktigaste råd: ”Dokumentera skadorna, prata med en vän – och polisanmäl”

Prata med en vän om vad som hänt, dokumentera skadorna – och ha mod och ork att snabbt göra en polisanmälan. Det är några av polisen Marie Kristianssons råd till den som utsätts för hot, våld och kränkningar i en nära relation.

Lars-Marthin Markstedt är chef för Skelleftepolisens avdelning för ”Brott i nära relation”.

Lars-Marthin Markstedt är chef för Skelleftepolisens avdelning för ”Brott i nära relation”.

Foto: Hans Berggren

SKELLEFTEÅ2020-04-08 06:15
undefined
Marie Kristiansson vid polisen i Skellefteå har arbetat som polis i snart 30 år, och under flera år arbetet med utredningar kring brott i nära relation.

Här kan du läsa mer om ett allvarligt rättsfall i Skellefteå:

Han krossade rutan – hon flydde: ”Jag har aldrig sett en så rädd person”

Marie Kristiansson har jobbat som polis i snart 30 år och sedan 2014 arbetar hon som utredare vid Skelleftepolisens avdelning för ”Brott i nära relation”.

– ”Gå vid första slaget, våga anmäla” är det centrala budskapet. Jag tycker att det är viktigast att man lämnar en relation där man blir kränkt fysiskt eller psykiskt. Förutsättningarna för en bra utredning ökar om man anmäler brottet i nära anslutning till händelsen.

”Viktigt läkarbesök”

– Vi vet att många kvinnor stannar kvar i förhållanden där de utsätts för upprepade hot, kränkningar och våld. Men om man utsätts för misshandel, och just då inte orkar polisanmäla, är det viktigt att besöka läkare och få skadorna dokumenterade. I sin tur kan polisen ta in rättsintyg på journalanteckningarna, och vi får ett specifikt datum på händelsen, fortsätter Marie Kristiansson.

Annat viktigt att tänka på?

– Även om man inte har ork eller mod att göra en anmälan så är det viktigt att man talar med en nära anhörig eller vän, som på olika sätt kan vara ett stöd.

– I sin tur blir detta ofta stödbevisning vid en rättegång, att man berättat om händelserna. Man kan skriva dagbok eller på annat sätt notera datum för brotten, kanske ta egna bilder på skador och kontakta Centrum mot våld eller Guldstadens kvinnojour i Skellefteå, tillägger Marie Kristiansson.

”Sett en ökning”

Lars-Marthin Markstedt, chef vid Skelleftepolisens avdelning ”Brott i nära relation”:

– Vår avdelning har sett en ökning av inkomna ärenden de senaste månaderna vad gäller hot, våld och kränkningar inom hemmet samt sexualbrott. Samtidigt var hösten lugnare, så det finns både lugnare som tuffare perioder. Men totalt har vi de senaste åren sett en ökning av antalet anmälningar.

undefined
Lars-Marthin Markstedt är chef för Skelleftepolisens avdelning för ”Brott i nära relation”.

– Därför är det glädjande att vi, utifrån den satsning som gjorts inom polisen över hela landet, vid nyår fick anställda två utredare till vår avdelning. Därför är vi i dag totalt nio personer. Det ger möjlighet till ett snabbare och ännu bättre utredningsarbete eftersom en viktig del är att ”fånga upp” ett ärende så snabbt som möjligt medan det är färskt för alla parter, tillägger Lars-Marthin Markstedt.

Har ni sett någon ökning av antalet anmälningar om hot och våld i dessa coronatider?

– Det finns områden i Sverige som har märkt av en ökning. Men vi har i Skellefteå lyckligtvis inte sett någon förändring av inkomna ärenden som kan kopplas till coronapandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!