Hur kan man skydda sig mot den här typen av förföljelse? Anna Grönroos vid polisen i Skellefteå har i flera år arbetat med utredningar som berör våld, hot och ofredanden i nära relationer.
Hon har flera råd att ge till de som utsätts för förföljelse.
Många råd från polisen
1. Ha noll kontakt. Gemensamma barn gör det till en känslig fråga, som man måste hantera så bra som möjligt. I övrigt: har man skilt sig kan man inte börja om den diskussionen på telefon.
2. Telefonnummer. Överväg att byta nummer, åtminstone ett tag.
”Är det slut så är det slut”
3. Svara inte. Gäller telefon, sms, mejl, brev, sociala medier. Är det slut så är det slut. Att svara kan ge en känsla av kontaktsökande. Gäller också att tacka nej till vardagstjänster.
4. Släpp inte in. Har man en vettig relation efter skilsmässan hör man av sig inför besök. Öppna inte för ovälkomna besök. Känns det hotfullt, ring polisen. Åklagare kan besluta om kontaktförbud.
”Viktigt att samla bevis”
5. Spara bevis. En besvärlig uppgift, men det är viktigt att kunna visa upp alla dessa samtal eller mejl om polisen ska kunna utreda brotten.
6. Låt den misstänkte få så litet plats som möjligt i ditt medvetande. Reducera förföljelsen till en teknisk fråga som ska hanteras, inte ältas i sinnet för då har den misstänkte lyckats. Mot den misstänkte kan man aldrig mer ha ett normalt förhållande.
Förföljdes nästan ett år: Stina berättar om den plågsamma tiden - och kommande rättegång