Han är tillförordad lokalpolisområdeschef i Skellefteå och en av dem som står bakom tisdagens kvartersmöten, som har ett flertal ingångar.
– Syften med det här är att berätta för boende i de värst drabbade områdena vad vi från polisens sida gjort och vad vi kommer att göra, säger han och tillägger att polisen under våren gjort satsningar i projektform mot villainbrott.
– Nu går vi vidare och utvecklar metoder för att få uthållighet över tid mot denna brottslighet. Vi testar kvartersmöten för att skapa en spontan dialog med medborgarna och för att öka tryggheten.
Polisen kommer också att förbättra sin samordning regionalt, nationellt och internationellt. Samkörning av register är ett sätt.
– Vi kan kartlägga en person och kontrollera om den är lagförd i ett annat land. Vi kan också begära husrannsakan hos en person som inte är bosatt i Sverige.
Angående de senaste årens inbrottsvåg i Skellefteområdet säger Lars Westermark:
– Vår uppfattning är att det i många fall handlar om organiserad brottslighet och att utländska ligor står för den.
Enligt polisen finns ett tydligt mönster. Vågen av inbrott går efter Norrlandskusten, men även i öst-västlig riktning.
Kvällens möten handlade också om att informera vad enskilda medborgare kan göra: dels för att förebygga inbrott, dels för hur man ska agera om man ser något misstänkt.
– Vi ska inte skrämma folk, men uppmana till att vara gatusmart.
Hur ofta kommer kvartersmöten att ske?
– Vi kör det här nu och utvärderar sedan för att se om det kan vara en bra metod, säger han och tillägger:
– Effekten vi är ute efter är att folk börjar prata om det här. Vi uppmanar folk att agera snabbare vid en iakttagelse och ringa 112 om man misstänker brott.
Vi vill ha snabb information om folk ser något misstänkt i ett bostadsområde.