Han är chef för polisen i Malå och Norsjö och har tillsammans med sina kollegor fått in upprepade anmälningar den gångna sommaren och hösten kring brott i främst Malå men också Norsjö där 30-åringen misstänkts för delaktighet.
Varför har misstankarna riktats mot mannen?
– En viktig del har varit uppgifter från allmänheten, hur mannen synts på platser eller agerat på olika sätt. Det handlar också om beslag som gjorts, vad andra brottsmisstänkta sagt i förhör och egna iakttagelser från polispatruller på plats.
Förutom när 30-åringen i somras satt häktad misstänkt för grovt rån i Slagnäs, men släpptes i brist på bevis, har mannen suttit anhållen hos polisen vid två tillfällen under hösten.
Men ingen åklagare har gått vidare och begärt mannen häktad.
Hur ser du på detta?
– Vi har en polispatrull i Malå och en patrull i Norsjö. Det ger ett begränsat utrymme att kunna vara överallt när vi behövs, vilket också i vissa fall har påverkat arbetet när vi jobbat mot den här mannen.
– När brottskurvan accelererade under sensommaren fanns inte heller den önskvärda regionala samordningen inom polisen som givit ett snabbare och bättre utredningsresultat – som i sin tur hade inneburit ett starkare underlag för åklagarna, fortsätter Bo Sandström.
Borde inte någon åklagare ha prövat en häktning?
– Ja, jag upplever att man kunde ha gått tuffare fram. Nu har åklagarna bara sett till sin egna lilla del istället för att se helheten. Visst, en del av brotten har lågt straffvärde men det här fortsatte månad efter månad. Min uppfattning är att risken för att återfalla i brott ofta utgör en svag grund för häktning, och drivs inte tillräckligt starkt i rättskedjan.
Och i kläm kom inlandsborna?
– Ja, folk har varit förbannade och förtvivlade över att det här fick fortsätta, det här påverkade en hel bygd under flera månader. På det sättet är det ett misslyckande.
– Samtidigt, om man ska se det enda positiva, så har detta skapat ett bra kontaktnät med privatpersoner och företagare. Det är något vi bygger vidare på, allmänhetens hjälp är avgörande för att polisen ska lyckas med sitt arbete.
30-åringen hamnade inom vård i november, hur ser brottsutvecklingen ut sedan dess?
– Förutom villainbrotten i Malå, som vi tror är kringresande ligor, samt en smash and grab-kupp i Norsjö, så har den typ av brottslighet som vi kopplat till den här mannen i princip upprört. Det är ett viktigt tecken, avslutar Bo Sandström.
Bo Sandström: Någon med utredningskapacitet inom polisen borde tidigt, när man förstod omfattningen kring den här brottsutvecklingen, gått in och tagit på sig ledartröjan.