Polis om inbrotten: ”Utländska ligorna mycket effektiva”

När Skelleftepolisen analyserat höstens inbrott ser man att många liknar hur utländska stöldligor agerar. ”De är mycket effektiva och agerar snabbt över stora ytor”, medger Lars Westermark, chef för Skelleftepolisen.

10 oktober 2014 11:06

Flertalet av höstens inbrott har troligen utförts av kriminella, utländska stöldligor, det påpekar flera poliser som Norran talat med. Bedömningen görs utifrån tillvägagångssätt och vad som stulits.

”Högsäsong för villainbrott”

Utländska stöldligor främst från det forna öst-Europa har ett speciellt arbetssätt, det visar den brottslighet som kunnat klaras upp i Sverige.

Lars Westermark:

– Rent statistiskt är hösten en högsäsong för villainbrott. Den milda hösten gör att kringresande ligor kan hålla på längre: de kan bo i bilarna, vinterväglag stoppar inte färden.

Jakt på stöldligorna

Just nu satsar polisen såväl på kontroller av yrkestrafiken som att försöka hitta stöldligor som reser runt i Sverige.

– De håller sig till de större vägarna, det visar vår kartläggning. Därför försöker vi finnas där ute och göra många fordonskontroller.

Blir det inte ensidigt att ni bara söker kriminella bland utländska bilar?

– Vi tittar närmare på svenska bilar också. Och många utländska personer är antingen här för att arbeta eller på semester.

– Men det finns typiska tecken på när vi kan misstänkta brottslighet, allt från bristen på bagage till att vi hittar verktyg, dieseldunkar och slangar som enda bagage. Det är tecken på att man besöker området av helt andra skäl.

”Bra med ljussensorer”

Han tillägger:

– En av många bra saker en villaägare bör använda är ljussensorer så fort någon närmar sig huset. Väldigt få tjuvar villa göra inbrott i full belysning.

 

Höstens inbrottsvåg: här slog tjuvarna tillInbrottsvåg sköljer över SkellefteåTjuvarna körde fast - grävde ner guldet
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa