Poeter på iskallt uppdrag

Musik, glädje och smått galna vinterbadare. Fredagens invigning av Vintersimmet i Skellefteå gav februari en boost när det behövdes som mest.

15 februari 2019 21:22

I ett för årstiden ovanligt milt Skellefteå har ett hundratal slutit upp vid älvsbrinken för invigningen av årets vintersim. Mängder av marschaller lyser upp strandpromenaden på andra sidan älven och skapar en fin kuliss i kvällsmörkret. Vintersimmet som i starten för åtta år sedan gav eko i omvärlden när den genomfördes i 36 minusgrader vilket höjde ögonbryn hela vägen till Alaska.

– Många undrade nog vad vi höll på med, säger Lars Westerlund, talman hos arrangören Mörkret och Kylans Glada Vänner.

Intresset är stort, berättar Lars, vilket bekräftas ytterligare genom den mediabevakning som alltid finns på plats. Framgångar som möjligen kan ha skapat en viss avund hos ett av våra grannland.

– Vinterbad är fortfarande relativt ovanligt i Sverige. Finnarna har många fler aktiva så vi har nog retat upp en del där borta, säger Lars och låter nöjd.

Det börjar vara dags för kvällens huvudnummer och för andra andra året i rad ska det tävlas i vakpoesi där berättarna sänks ned till axlarna i en vak. Högst 30 sekunder får bidraget ta - även om undertecknad har svårt att se risken i att någon blir alltför långrandig.

Svårt att andas

En extra krydda för poeterna är det exceptionellt kalla vattnet i Skellefteälven. Något som sägs vara ett av Sveriges kallaste.

– Vattnet håller nu en temperatur på 0,2 plusgrader. Vi har haft engelsmän som blivit chockade i jämförelse med förhållandena hemma i Themsen, säger Lars och fortsätter:

– De första tio sekunderna är det svårt att hålla igång andningen, säger han och målar upp en bild av hur kallt det verkligen är.

Kalldusch

Efter ett djupt andetag flyter otroligt nog dikterna på utan nämnvärt darr på rösten.

– Jag är van kyla men det milda vädret gör det värre att stiga ned i vattnet, säger Matthew Davenport, England, vinnaren i vakpoesi.

Hur övar man på vakpoesi?

– Jag stod hemma i Liverpool och duschade kallt, avslöjar han innan han byter vaken mot bastun.

Dagsmeja. Pride och Vintersim. Det är såna här dagar som skapar feelgood-känsla mitt i självaste Vabruari.

Här ser du alla bidrag i vakpoesin:

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christian Mård

Ämnen du kan följa