Pensionärernas viktigaste val

När politiker säger att skatten för pensionärer har sänkts fem gånger, eller att pensionerna ”gått plus” de senaste åren, ska man som väljare och pensionär vara på sin vakt.

Not Found2014-09-02 11:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många har åsikter om pensionerna men få har insikter i pensionssystemet. När politiker säger att skatten för pensionärer har sänkts fem gånger, eller att pensionerna ”gått plus” de senaste åren, ska man som väljare och pensionär vara på sin vakt.

Från 2009 har pensionärerna fått skattelättnader i form av höjda grundavdrag. Detta har skett vid fem tillfällen men den intressanta frågan är inte antalet gånger utan med hur mycket skatten har sänkts.

I dag betalar en pensionär med 12 000 kronor/månad nästan 300 kronor mer i skatt än en löntagare med samma inkomst. Kostnaderna för att slopa denna skattediskriminering uppgår till cirka 10 miljarder kronor. Bara det femte jobbskatteavdraget, som infördes vid årsskiftet, kostade 12 miljarder, vilket ansågs oproblematiskt.

Sverige är det enda EU-land där politikerna anser att pensionärer ska betala högre skatt än löntagare med motsvarande inkomst. Men svenska folket är av en annan mening. I en färsk Sifo-undersökning anser 95 procent att pensionärsskatten är orättvis.

De senaste fem åren har också den ökända bromsen slagit till tre gånger och därmed ytterligare försämrat pensionärernas köpkraft. Sedan 2009 har lönerna ökat med 13 procent och pensionerna minskat med tre. Skattelättnaderna har inte förmått kompensera bromsens härjningar men pekar desto tydligare på pensionssystemets största svaghet. Nämligen att det är underfinansierat, vilket de flesta politiker medger utan att åtgärda problemet.

Detta märkliga ointresse blev tydligt i partiledarnas Almedalstal. Pensionsfrågan berördes knappt trots att pensionärerna utgör 26 procent av väljarkåren. Inte undra på att av dessa kan fyra av tio tänka sig att byta parti på grund av ”straffskatten” på pensioner.

Finns den politiska viljan finns också möjligheter att ta bort den orättfärdiga pensionärsskatten och reformera pensionssystemet. Inom kort är det riksdagsval och ju närmare valdagen vi kommer desto hetare blir striden om väljarna.

Därför är det viktigt att vara tydlig. Pensionärerna är besvikna och vill inte uppleva nya svek. Det är dags att visa korten för landets 1,9 miljoner väljare över 65 år.

Jöran Rubensson ordförande Sveriges Pensionärers Riksförbund (SPRF) Maj Lundström, Skellefteå Sveriges Pensionärers Riksförbund (SPRF)